În prezent, cei peste 23.000 de lucrători români pe cont propriu, înregistraţi ca atare în Spania, formează al doilea cel mai mare astfel de colectiv de străini, după cel al chinezilor, care a crescut în răstimpul celor 4 ani de criză cu peste 70%, şi a ajuns la peste 37.000, mai arată aceleaşi date.
Cu toate acestea, datele lunare cele mai recente, furnizate de ATA, arătau că numărul străinilor care lucrează pe cont propriu în Spania a crescut cu 1,2% (peste 2.400 de noi înscrişi) la sfârşitul lunii februarie, mai ales ca urmare a creşterii numărului românilor (cu 579, 2,6%) şi chinezilor (cu 408 mai mulţi, 1,1%). Astfel, unul din doi lucrători autonomi care s-a înscris ca atare în februarie a fost străin, iar dintre aceştia, patru din zece provin din România sau China, preciza atunci sursa menţionată.
Numărul lucrătorilor români pe cont propriu stabiliţi în Spania a început să crească în fiecare lună din octombrie 2011, când se arăta că şapte din zece autonomi străini sunt români. Încă de atunci, responsabilul pentru lucrătorii imigranţi din cadrul ATA, Guillermo Guerrero, atribuia creşterea numărului lucrătorilor autonomi români deciziei guvernului de la Madrid de a reactiva, din vara anului trecut, perioada tranzitorie care limitează liberul acces pe piaţa muncii din Spania pentru angajaţii români. Cei care nu figurau la 22 iulie în registrele autorităţilor spaniole ca angajaţi, şomeri sau persoane în căutarea unui loc de muncă au nevoie de un permis de lucru pentru a putea munci legal. În Spania însă, regimul juridic al lucrătorilor autonomi (pe cont propriu) nu cere un permis de lucru, astfel că străinii se pot înscrie ca atare în aceleaşi condiţii ca şi spaniolii şi îşi pot desfăşura activitatea fără oprelişti
Aceleaşi date ale ATA, de luni, mai indică şi faptul că numărul micilor întreprinzători străini a scăzut cu peste 10% din 2008, iar în construcţii, peste 53% dintre lucrătorii străini pe cont propriu nu au mai cotizat în decursul celor patru ani. În 2008 ATA număra peste 233.000 de astfel de lucrători străini, în vreme ce în 2012 colectivul numără ceva mai mult de 209.000 de persoane.