Google şi şefii companiei, acţionaţi în justiţie pentru planul de a crea o nouă clasă de acţiuni

 Google şi Consiliul de Administraţie al companiei au fost acţionaţi în justiţie, în SUA, de către un acţionar care vrea să blocheze planul de creare a unei noi clase de acţiuni, deoarece mişcarea are scopul de a întări controlul cofondatorilor Larry Page şi Sergey Brin, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 01 mai 2012, 07:23
Google şi şefii companiei, acţionaţi în justiţie pentru planul de a crea o nouă clasă de acţiuni

Google a anunţat, în luna aprilie, că vrea să creeze o nouă clasă de acţiuni, a treia în structura companiei, care să permită emiterea de noi titluri fără diluarea drepturilor de vot ale fondatorilor.

Potrivit reclamaţiei intentate de acţionarul Google, compania va putea emite noi acţiuni pentru efectuarea de achiziţii sau compensarea angajaţilor fără a dilua votul de 56,3% controlat de Page şi Brin.
Reprezentanţii Google nu au comentat informaţiile.

Acţiunea a fost intentată de Brockton Retirement Board, administratorul unui fond de pensii din statul Massachusetts, care vrea să iniţieze un proces colectiv împreună cu alţi acţionari minoritari nemulţumiţi de propunerea companiei.

Reclamantul susţine că Page, Brin şi Consiliul de Administraţie al Google şi-au încălcat „datoria fiduciară” (bazată pe încrederea cu care au fost învestiţi – n.r.) faţă de acţionarii companiei.

„Page şi Brin vor să-şi menţină puterea în timp ce vând volume mari din participaţiile lor, câştigând miliarde de dolari”, se spune în reclamaţie.

Schimbarea structurii acţionariatului ar crea o nouă clasă de titluri, fără drepturi de vot ataşate.
Page şi Brin nu şi-au ascuns intenţiile de a-şi conserva influenţa asupa companiei chiar şi după listarea acesteia la bursă, în 2004, iar fondatorii vor să-şi păstreze controlul în pofida expansiunii Google.

Alături de preşedintele board-ului executiv, Eric Schmidt, cofondatorii Google controlează aproximativ două treimi din drepturile de vot din acţionariat, influenţă conservată după oferta publică iniţială a companiei, din 2004, printr-o structură pe două clase de acţiuni. Clasa A avea deja drepturi mai reduse de vot, iar clasa C, propusă joi seara acţionarilor, nu va oferi deloc acest privilegiu.

Iniţial, structura cu două clase de acţiuni a fost introdusă pentru a apăra compania de presiuni din afară în cazul unor potenţiale investiţii riscante, precum preluarea YouTube sau lansarea sistemului de operare Android pentru smartphone-uri şi tablete PC, notează Page şi Brin într-un comunicat transmis joi de companie.

Noua modificare a structurii întăreşte aceste mecanisme de protecţie, a arătat Google odată cu prezentatea planului.

Te-ar mai putea interesa și
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză imobilizată de trei zile în apropierea coastelor Danemarcei se află în centrul suspiciunilor şi demersurilor diplomatice în investigaţiile care caută să elucideze......
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi în curând 4,8 miliarde de dolari de la Banca Mondială în scopuri sociale şi umanitare, a anunţat vineri ...
TikTok anunță că a luat măsuri pentru protejarea integrității alegerilor în România. Platforma colaborează cu ONG-ul Funky Citizens în acest demers
TikTok anunță că a luat măsuri pentru protejarea integrității alegerilor în România. Platforma colaborează cu ONG-ul ...
TikTok anunță că își reafirmă angajamentul, în contextul alegerilor prezidențiale și parlamentare din România, ...
Pentru Germania e greu de imaginat că-l va aresta pe Benjamin Netanyahu dacă va intra în țară, în ciuda mandatului CPI
Pentru Germania e greu de imaginat că-l va aresta pe Benjamin Netanyahu dacă va intra în țară, în ciuda mandatului CPI
Guvernul de la Berlin a dat vineri de înţeles că Germania nu-l va aresta pe premierul israelian Benjamin Netanyahu dacă ...