Juncker, premierul Luxembourgului, a condus şedinţele Eurogroup de la introducerea funcţiei de preşedinte, în 2004.
Următorul şef al Eurogroup trebuie să fie o persoană „care poate asculta şi care înţelege bine problemele zonei euro”, a spus Juncker. Din această privinţă, Schauble ar fi candidatul potrivit, a spus Juncker, la o dezbatere organizată de revista Der Spiegel la Hamburg.
Schauble, 69 de ani, membru al Uniunii Creştin-Democrate, este un aliat apropiat al cancelarului Angela Merkel şi un susţinător al diciplinei bugetare în statele din sudul Europei.
Unii diplomaţi şi-au exprimat îngrijorarea că numirea lui Schauble ar fi un semnal puternic că Germania conduce zona euro. Alţi politicieni consideră, însă, că nu există o modalitate mai bună de a trnsforma un radical într-un moderat decât prin a-l pune la conducerea grupului de miniştri de Finanţe, unde trebuie să medieze poziţiile celor 17 membri.
Dacă Germania primeşte postul, va trebui, însă, să renunţe la conducerea fondurilor de urgenţă pentru susţinerea zonei euro, post deţinut de Klaus Regling, fost şef al directoratului Comisiei Europene pentru afaceri financiare.
Regling se aştepta să rămână la conducerea Mecanismului European de Stabilitate, după activarea acestuia în iulie, întrucât majoritatea personalului care se ocupă de Facilitatea Europeană de Stabilitate va fi preluat de noua structură. Dacă Schauble va fi numit în fruntea Eurogroup, Spania şi Franţa vor emite pretenţii la conducerea fondului de urgenţă, potrivit EUobserver.