„Lipsa transparenţei în mediul de afaceri are efecte grave pe termen lung. Dacă luăm doar câteva domenii, să zicem cel al construcţiilor – ne-am obişnuit să avem firme de foarte mare succes pe o perioadă foarte scurtă de timp. Acestea erau abonate la lucrările statului. Acum acestea sunt în dificultate şi chiar au intrat în insolvenţă. Au apărut altele abonate la lucrările cu statul pe baza relaţiilor politice”, a spus Merica, la conferinta Transparency&Business, organizată de Mediafax, Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană şi Ambasada Germaniei la Bucureşti.
Merica apreciază că firmele mari nu se implică în afacerile cu statul pe baza relaţiilor politice, în timp ce firmele mici nu vor să se dezvolte, tocmai din acest motiv, şi recurg la aceste tipuri de contracte.
„Din acest motiv rămânem în urmă cu un sector important pentru economie, deoarece apar aspecte legate de calitatea construcţiilor, de preţuri. Sunt multe alte domenii, cum ar fi serviciile medicale, imobiliare în aceasta situaţie. Peste tot unde există implicarea politicului apar efecte negative”, a adăugat Merica.
El a arătat că nu există ţări fără corupţie, însă aceasta este tratată diferit de la stat la stat.
„Nu am întâlnit ţară fără corupţie. Există ţări unde lupta cu corupţia este continuă, corupţia este penalizată, dar şi ţări în care corupţia este privită ca un fel de merit cavaleresc, ca pe un privilegiu. România este la jumătatea drumului dintre cele două extreme. Au existat semnale pozitive şi au fost autorităţi care s-au luptat cu corupţia”, a apreciat Merica.
O problemă ridicată de reprezentantul investitorilor germani în România este cea a refuzului oamenilor de afaceri de a vorbi destre problemele cu care se confruntă legate de corupţie şi lipsa de transparenţă.
„Am avut o problemă când am organizat această conferinţă în a găsi oameni de afaceri care să vorbească deschis despre problemele lor. Tăcerea ne face complici. Dacă rezolvăm problemele în tăcere vom avea de pierdut pe termen lung”, a mai spus Merica.