Boghicevici: Sper ca noul guvern va duce mai departe măsurile luate de noi

Continuarea reformei asistenţei sociale şi a eliminării erorilor şi fraudelor din sistem, mărirea indemnizaţiei pentru creşterea copiilor, elaborarea strategiei şi a planului pentru eliminarea restricţiilor de pe piaţa muncii din UE, absorbţia fondurilor europene, precum şi construirea Planului Naţional referitor la încadrarea în muncă a tinerilor sunt câteva dintre deciziile şi proiectele ministrului Muncii, Claudia Boghicevici, în cele 78 de zile în care a condus instituţia, şi pe care aceasta speră să le vadă continuate de noul guvern, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) remis joi AGERPRES.
Economica.net - joi, 03 mai 2012, 18:24
Boghicevici: Sper ca noul guvern va duce mai departe măsurile luate de noi

Potrivit documentului, implementarea Legii reformei asistenţei sociale a fost o prioritate a mandatului ministrului Boghicevici, Guvernul aprobând la 11 aprilie Proiectul de lege privind asigurarea calităţii în domeniul serviciilor sociale, parte a pachetului subsecvent Legii de reformare a asistenţei sociale.

De asemenea, prin Ordinul de ministru care a aprobat Manualul Operaţional, a început derularea efectivă a Acordului de Împrumut de 500 milioane euro de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în vederea implementării reformei asistenţei sociale.

‘Prin continuarea reformei asistenţei sociale, guvernele de până acum au reuşit să dea o altă faţă asistenţei sociale din România. Suntem în plină trecere de la o asistenţă socială deghizată în pomană socială şi mită electorală, la o protecţie socială reală. Cu atât mai mult cu cât 2012 este an electoral, atrag atenţia că ar fi o mare greşeală ca asistenţa socială să se întoarcă la starea din 2008, când banii publici erau risipiţi în scop electoral, iar oamenii cu adevărat nevoiaşi erau neglijaţi’, afirmă Claudia Boghicevici care speră că noul guvern va continua eforturile pentru curăţarea sistemului de certificatele de handicap ilegale.

În mandatul său, Claudia Boghicevici a impulsionat acţiunile de control pentru eliminarea erorilor, fraudei şi risipei din sistemul de asistenţă socială prin ‘consolidarea instituţională şi sporirea atribuţiilor de control ale Comisiei superioare pentru evaluarea persoanelor adulte cu handicap’.

Reactivarea Comisiei Naţionale pentru Populaţie şi Dezvoltare a fost o altă prioritate a mandatului Claudiei Boghicevici. În prima şedinţă a comisiei, prezidate de ministrul Muncii, în 11 aprilie, a fost stabilit calendarul pentru elaborarea Strategiei Demografice a României, accentul fiind pus pe componenta de stimulare a natalităţii.

Astfel, în MMFPS au fost realizate ‘analize complexe de oportunitate şi de impact bugetar pentru variante de modificare a programului de acordare a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copiilor, în avantajul beneficiarilor, care ar putea conduce la stimularea natalităţii’.

‘De la problemele natalităţii şi îmbătrânirii demografice trebuie să pornească nucleul construcţiei oricăror politici sociale, dar şi economice, indiferent de orientarea politică a guvernului. Noi am conştientizat riscurile generate de îmbătrânirea accentuată a populaţiei şi am acţionat imediat. Am pregătit variante de mărire a indemnizaţiei pentru creşterea copiilor pentru că – în condiţiile în care economia permite o discuţie despre reîntregirea salariilor – este o problemă de corectitudine socială şi morală să avem în vedere şi revenirea la un nivel rezonabil al indemnizaţiei pentru creşterea copilului’, declară Claudia Boghicevici.

În cele 78 de zile ale mandatului, ministrul Boghicevici a iniţiat ‘structurarea politicii anuale de stimulare a ocupării forţei de muncă prin Elaborarea Planului Naţional pentru Locuri de Muncă, bazat pe cadrul european pentru încadrarea în muncă a tinerilor’.

Planul Naţional pentru Locuri de Muncă a fost prezentat în Guvern şi urma să fie dezbătut cu actorii sociali. Tot împreună cu specialiştii Ministerului Muncii a fost elaborată strategia pentru eliminarea restricţiilor pe piaţa muncii din statele membre UE pentru muncitorii români. Strategia urma să fie lansată în 3 mai şi conţine un plan concret de acţiune, în colaborare cu Ministerul Afacerile Externe, pentru fiecare dintre statele membre care menţin restricţii pentru muncitorii români.

O altă provocare a scurtului mandat al ministrului Boghicevici a constituit-o reluarea plăţilor în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) după ce acestea au fost întrerupte pe 21 februarie. După 44 de zile, pe 3 aprilie, Comisia Europeană a decis reluarea plăţilor ca urmare a progreselor făcute de Autoritatea de Management şi Organismele Intermediare în gestionarea simultană a problemelor de management şi a îmbunătăţirii plăţilor către beneficiari.

În perioada februarie – aprilie 2012, AMPOSDRU a trimis către Autoritatea de Certificare şi Plată trei Declaraţii de Cheltuieli, în valoare totală de 331.228.654 lei, conform datelor UE. După validarea acestora de către Comisia Europeană, inclusiv după reţinerea a 10% din sumă, gradul de absorbţie pentru POSDRU ar creşte la 8,1%, faţă de 5,47% cât este în prezent.

‘Printr-un efort considerabil, am reuşit să rezolvăm toate problemele de management al programului, să creştem ritmul plăţilor pentru beneficiari şi, prin urmare, să convingem CE să reia plăţile pentru acest program. De acum încolo este vital ca noua conducere a ministerului să menţină acelaşi ritm intens de lucru, să continue eforturile noastre pentru a ţine POSDRU în afara oricărei suspendări de plăţi’, spune Claudia Boghicevici, subliniind că la Ministerul Muncii au fost făcute ‘reforme importante care trebuie continuate’.

‘Codul Muncii, Codul Social, Legea Asistenţei sociale, Legea Pensiilor şi Legea Salarizării unice sunt măsuri care au aşezat pe o temelie sănătoasă întreaga societate. Ar fi o mare pierdere şi un mare pas înapoi dacă toate aceste măsuri nu vor fi continuate. Îmi exprim speranţa că noul guvern va avea înţelepciunea de a reflecta atent la toate aceste măsuri şi de a le duce mai departe’, arată în încheiere ministrul Claudia Boghicevici.

Te-ar mai putea interesa și
Producătorul de armament Colt CZ Group va asambla arme în România, în colaborare cu Transcarpat – FOTO şi VIDEO
Producătorul de armament Colt CZ Group va asambla arme în România, în colaborare cu Transcarpat – FOTO şi VIDEO
Colt CZ Group, concernul ceh producător de arme şi muniţie, a încheiat un acord cu Transcarpat Sportours International pentru asamblarea de arme în România la standarde NATO. Mai exact, este......
GM, Toyota și Volkswagen i-au cerut lui Trump să mențină creditele fiscale pentru mașinile electrice
GM, Toyota și Volkswagen i-au cerut lui Trump să mențină creditele fiscale pentru mașinile electrice
Un grup care reprezintă mari producători de automobile, inclusiv General Motors, Toyota Motor Corp și Volkswagen, l-a ...
Război comercial – China extinde investigaţia antisubvenţii privind importurile de produse lactate din UE
Război comercial – China extinde investigaţia antisubvenţii privind importurile de produse lactate din UE
China şi-a extins vineri investigaţia antisubvenţii cu privire la importurile de produse lactate din Uniunea Europeană, ...
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro pe pieţele internaţionale
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro pe pieţele internaţionale
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare 300 de milioane de euro printr-o nouă emisiune ...