„În urma negocierilor avute cu FMI şi cu organismele financiare despre Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), s-a luat decizia ca până la sfârşitul lunii iunie 2012 proiectele aflate în derulare să fie încheiate. Motivarea pentru care practic proiectul este închis din perspectiva organismelor financiare internaţionale este că proiectul nu răspunde unei priorităţi strategice a României
de dezvoltare regională”, a spus Hellvig, audiat de comisiile parlamentare reunite.
El a afirmat că în luna iulie MDRT va propune noi proiecte pentru PNDI.
„Acest set de proiecte trebuie să răspundă în primul rând unor aşteptări, şi vorbim aici de Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii pentru centrele de afaceri, pentru polii competitivi şi pentru parcurile industriale, pentru că acest proiect trebuie să asigure în primul rând utilităţile publice pentru aceste tipuri de centre de afaceri. Un proiect pentru reabilitarea termică a locuinţelor, mai
există proiectul de reabilitare a centrelor istorice, care are o calitate şi din punct de vedere al dezvoltării economice, dar şi a potenţialului de dezvoltare în zona turistică”, a adăugat Hellvig.
El a mai spus că ordinul de începere a lucrărilor se va face doar în funcţie de resursa bugetară alocată pentru aceste proiecte.
Hellvig a fost avizat, luni, de comisiile reunite ale Parlamentului, cu 37 de voturi „pentru”, patru „împotrivă” şi o abţinere, pentru funcţia de ministru.
Cabinetul Ponta prevede în programul de guvernare revizuirea proiectelor cuprinse în PNDI, precum şi în Programul Naţional de Modernizare a Localităţilor, „pentru a asigura stimularea dezvoltării regionale la nivelul României”.
În aprilie Guvernul a decis redimensionarea PNDI, prin limitarea la maxim un miliard lei a banilor care pot fi cheltuiţi pentru proiectele din cadrul acestui program, fiind luate în calcul doar lucrările deja începute.
Agenţia MEDIAFAX anunţa atunci că programul va fi oprit din cauza constrângerilor bugetare, iar creditele de angajament aferente vor fi diminuate cu 15,9 miliarde lei, la aproximativ 5 miliarde lei, plăţile urmând să fie realizate doar pentru lucrările deja contractate.
Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, programat pentru perioada 2011-2020, este gestionat de ministerele Dezvoltării şi Mediului.
Prin acest program autorităţile îşi propuneau să reabiliteze 10.000 de kilometri de drumuri judeţene şi de interes local, să construiască o serie de obiective precum reţele de apă şi canalizare sau creşe şi grădiniţe şi să dezvolte infrastructura în domeniul gospodăririi apelor.