„Referindu-se la agenda europeană, preşedintele Traian Băsescu a formulat apelul ca Olanda să respecte acordul stabilit în cadrul Consiliului European din martie cu privire la adoptarea deciziei privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen în septembrie”, se arată într-un comunicat transmis de Administraţia Prezidenţială.
Şeful statului a evidenţiat şi că autorităţile române sunt gata să conlucreze îndeaproape cu Ambasada Olandei pentru a construi o argumentaţie solidă în favoarea României, astfel încât mandatul aşteptat din partea Parlamentului de la Haga să fie unul pozitiv în perspectiva Consiliului JAI din septembrie.
Ambasadorul van Bonzel, care i-a prezentat marţi preşedintelui Băsescu scrisorile de acreditare, a „manifestat dorinţa de consolidare a raporturilor de cooperare pe durata mandatului său, inclusiv prin demararea unui dialog susţinut cu Parlamentul olandez pentru asigurarea unei decizii favorabile României în dosarul Schengen”, menţionează sursa citată.
De asemenea, preşedintele României a subliniat excelenta cooperare economică în plan bilateral, Olanda ocupând primul loc în clasamentul investitorilor în societăţi comerciale cu participare străină la capitalul social, precum şi unul din primele locuri între partenerii comerciali ai României.
Van Bonzel s-a referit la rândul său la perspectivele agendei europene în materie de stabilitate şi creştere economică, constatând că există o largă coincidenţă de poziţii în această privinţă între ţara sa şi România.
Totodată, şeful statului i-a adresat lui van Bonzel felicitări pentru desemnarea ca ambasador în România, precum şi urări de succes în activitatea pe care urmează să o desfăşoare în ţara noastră, precizează comunicatul Preşedinţiei.
Diplomatul olandez a fost trimis la post la Bucureşti încă din decembrie 2011.
Matthijs van Bonzel declara, în urmă cu o lună, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că încă aştepta programarea la Palatul Cotroceni, pentru a-i prezenta preşedintelui Traian Băsescu scrisorile sale de acreditare.
Întrebat cine este de învinovăţit pentru că, la peste patru luni de la sosirea la Bucureşti, încă aşteaptă această întâlnire, diplomatul spunea: „Este prerogativa oricărui şef de stat să primească ambasadori. Deci, asta este situaţia şi eu aştept invitaţia sa”.
Partidul Laburist din Olanda, aflat în opoziţie, ceruse anterior Ministerului olandez de Externe explicaţii în legătură cu amânarea acreditării ambasadorului olandez la Bucureşti, în contextul în care cercurile diplomatice cred că România blochează acreditarea pe fondul disensiunilor privind aderarea la Schengen.
Şi ambasadorul României în Olanda a fost acreditat zilele acestea. Preşedintele Traian Băsescu a semnat, sâmbătă, decretul privind acreditarea lui Ireny Comaroschi în calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Olanda.
Olanda este o ţară cu care dialogul politic al României a fost marcat în ultimii doi ani de opoziţia exprimată constant de autorităţile de la Haga faţă de aderarea României la Spaţiul Schengen. La Consiliul European din martie s-a stabilit ca o decizie privind aderarea României şi Bulgariei să fie luată în septembrie, însă oficiali olandezi au subliniat că această decizie depinde de constatarea unor progrese în raportul pe care Comisia Europeană îl va prezenta în iulie, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).
Guvernul olandez condus de premierul Mark Rutte, care s-a bazat şi pe sprijinul formaţiunii naţionaliste de dreapta a lui Geert Wilders, cu o atitudine foarte critică faţă de România şi Bulgaria, a demisionat în urmă cu două săptămâni, data alegerilor legislative anticipate fiind fixată pentru 12 septembrie.