„Decizia ANCOM de a împărţi drepturile de utilizare pentru frecvenţele din banda de 900 şi 1800 MHz în două tranşe, de 15 luni şi de 15 ani, a venit în urma unui proces de consultare în care Orange şi Vodafone şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la o posibilă inechitate în procesul de licitaţie dacă acesta ar fi fost organizat pentru o perioadă egală de 15 ani pentru toate frecvenţele care urmau a fi eliberate în perioada următoare”, a declarat Cătălin Marinescu preşedintele ANCOM.
Potrivit acestuia, la finele anului trecut, cei doi operatori s-au arătat preocupaţi de faptul că un asemenea mod de organizare a licitaţiei ar avantaja operatorul care deţine drepturi de utilizare a acestor benzi până în aprilie 2014, urmând ca eventualii participanţi la licitaţie să fie mai puţin interesaţi în a achiziţiona benzile respective decât benzile care se eliberau mai curând.
Orange România, cel mai mare operator de telefonie mobilă de pe piaţa locală, propune ANCOM renunţarea la licitaţia pentru spectrul alocat pentru 15 luni.
„Nu cunoaştem un caz similar, în care să se liciteze un spectru deja folosit pentru o perioadă de numai 15 luni. Licitaţiile de spectru trebuie să asigure predictabilitate şi condiţii egale pentru concurenţi. În acest sens, soluţia propusă ANCOM de către Orange este o singură licitaţie organizată anul acesta, pentru o perioadă de 15 ani. În cazul în care un operator ar pierde spectrul deţinut astăzi în urma licitatiei, ar avea o perioadă de reconfigurare a reţelei până în aprilie 2014,” a declarat Dorin Odiaţiu, Public Affairs, Partnerships and Wholesale Director al Orange România.
Reprezentanţii ANCOM susţin că nu există nicio problemă, mai ales că în cazul reţelelor 3G, operatorii le-au reconfigurat într-un timp foarte scurt, fără ca utilizatorii să fie afectaţi.
„Pentru a comenta direct cifrele avansate de reprezentantul Orange, deşi situaţia este ipotetică şi puţin probabilă, vă voi spune că se impune luarea la nivelul companiei a unei decizii care să pună în balanţă costul migrării echipamentelor din actualul spectru de 900MHz în frecvenţele pe care operatorul le deţine şi le foloseşte, de exemplu, pentru servicii 3G cu costul necesar pentru a obţine pentru alte 15 luni drepturile de utilizare a spectrului deţinut în prezent. Opţiunea pentru una dintre cele două soluţii aparţine în întregime companiei”, a mai declarat preşedintele ANCOM.
Potrivit lui Cătălin Marinescu, în cazul particular al benzii de 900 MHz, utilizarea sa pentru creşterea acoperirii 3G a presupus că din totalul de 12,5 MHz, 5 MHz au putut fi disponibilizaţi pentru UMTS într-un termen foarte scurt. „Practica ne-a arătat, deci, că atunci când există voinţă, termenul de reorganizare a reţelei poate fi de câteva luni, iar utilizatorii nu sunt afectaţi”, a mai spus acesta.
De ce nu vrea Vodafone licitaţie pentru 15 luni
“În urma procesului transparent de consultare publică desfaşurat de autorităţile de reglementare, avem încredere că design-ul licitaţiei va fi reconsiderat, pe baza punctelor de vedere pe care le-am exprimat. Este vorba în primul rând despre formatul licitaţiei pentru licenţele temporare, şi anume permiterea existenţei blocurilor de 2,5 MHz, ceea ce ar asigura, teoretic, posibilitatea evitării oricărui impact negativ asupra consumatorilor din România. O altă opţiune viabilă este prelungirea licenţelor actuale până în aprilie 2014, astfel încât toţi operatorii să beneficieze de condiţii egale în competiţia pentru spectru”, a declarat, Florina Tanase, Senior Director, Regulatory, Legal si Corporate Affairs, Vodafone România.
În 2012, ANCOM va scoate la licitaţie drepturile de utilizare a frecvenţelor în benzile de 800, 900, 1800 şi 2600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicaţii, licitaţie care va favoriza apariţia a cel puţin unui nou operator pe piaţa românească.
Vor fi scoase la licitaţie 42 de blocuri pereche de câte 5 MHz, dintre care 6 sunt în banda de 800 MHz, 7 în banda de 900 MHz, 15 în banda de 1800 MHz şi 14 în banda de 2600 MHz, precum şi 3 blocuri nepereche de câte 15 MHz în banda de 2600 MHz.
Se vor acorda licenţe de utilizare pe perioade de 15 ani, cu începere de la 6 aprilie 2014, pentru toate aceste frecvenţe, dar şi licenţe pe termen mai scurt, până la 5 aprilie 2014, pentru frecvenţele din benzile de 900 şi 1800 de MHZ care sunt în prezent folosite de Orange şi Vodafone, respectiv 5 blocuri pereche în banda de 900 MHz şi 6 blocuri pereche banda de 1800 MHz.