Parcul eolian a produs 0,03 TWh de electricitate, pentru care compania a primit 61.763 de certificate verzi, se arată în raportul financiar pentru primul trimestru al OMV Petrom.
Având în vedere că preţul de tranzacţionare a certificatelor verzi este 55 euro, rezultă că OMV Petrom a obţinut 3,39 milioane de euro.
Sistemul de certificate verzi reprezintă un ajutor pe care statul îl acordă pentru stimularea producţiei de electricitate din surse regenerabile.
Certificatele sunt emise de operatorul sistemului naţional de transport al electricităţii Transelectrica (TEL), care le alocă producătorilor de energie din surse alternative. Ulterior, companiile care primesc certifictele le vând, întrucât furnizorii de electricitate sunt obligaţi să le cumpere în cote anuale.
Introducerea schemei de sprijin prin certificate verzi are ca scop atingerea ţintelor asumate de România ca până în 2020 un procentaj de 24% din energia consumată să provină din surse alternative.
Potrivit unor date prezentate anul trecut de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), piaţa certificatelor verzi ar urma să se tripleze în acest an şi să treacă de 300 milioane de euro, ca urmare a avansului puternic al producţiei de electricitate din surse regenerabile.
Parcul eolian Dorobanţu are o capacitate instalată de 45 MW şi a fost pus în funcţiune anul trecut, în urma unei investiţii de 90 milioane de euro.
Parcul eolian are o capacitate instalată de 45 MW şi este situat în Dobrogea, zonă cu un potenţial eolian ridicat.
OMV Petrom este controlată de grupul austriac de petrol şi gaze OMV.
Compania a înregistrat în perioada ianuarie – martie un profit trimestrial record, de 1,38 miliarde lei (381 milioane euro), în creştere cu 65% faţă de acelaşi interval din anul precedent, şi vânzări în urcare cu 21%, la 6 miliarde lei (1,3 miliarde euro).