Câţi bani fac cei 5 coloşi americani aduşi azi la Bursa de la Bucureşti

Echivalentul a puţin peste 800 de dolari ar fi suficient pentru a cumpăra, pentru prima oară la Bursa de Valori Bucureşti, câte una din cele 5 celebre acţiuni americane puse în circulaţie, azi, pe lei, de către casa de brokeraj Tradeville: JPMorgan Chase & Co (simbol bursier JPM), Microsoft Corporation (MSFT), Google Inc. (GOOG), McDonald’s Corporation (MCD) și Merck &Company Inc. (MRK). Analiştii de la Tradeville le prezintă potenţialul în continuare.
Adrian N. Ionescu - joi, 10 mai 2012, 06:22
Câţi bani fac cei 5 coloşi americani aduşi azi la Bursa de la Bucureşti

Casa de brokeraj Tradeville  pune practi în vânzare  pachete de acţini ale celor cinci companii americane pe piaţa alternativă (ATS) a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), urmând să îndeoplinească funcţia de formator de piaţă (market maker), care are datoria de a afişa cotaţii ferme de vânzare şi de cumpărare pentru a menţine lichiditatea.

Astfel, Tradeville este obligată să respecte criteriile stabilite împrună cu BVB:

– un volum minim de ofertă fermă de cumpărare  / vânzare  de 100 de acţiuni (doar 10 la Google şi numai 50 la McDonald’s, căci sunt mai scumpe);

– un spread maxim (diferenţă) dintre preţurile de cumpărare  şi vânzare de 2%;

– o  perioadă de timp minimă pentru  menţinerea în piaţă a ofertelor de 70% din  durata şedinţei de tranzacţionare;

– un număr maxim de 3 şedinte de tranzacionare  în decursul unei luni calendaristice, în care poate să nu afişeze cotaţii ferme.

 Se poate cumpăra / vinde şi numai o acţiune, între orele 16.30 şi 18.30, aşa cum se întâmplă şi în cazul celorlalte 5 acţiuni americane aduse tot de Tradeville la BVB, acum aproape o lună:  Apple , Bank of America, Intel Corp., The Coca Cola Company şi Visa Inc.

Tot pe sistemul ATS se maipot tranzacţiona şi acţiuni celebre europene, precum Daimler (Mercedes), Adidas, Bayer, Deutsche Telekom, Heineken, E.On.

Analiştii de la Tradeville prezintă noile atracţii astfel:

 

McDonald’s Corp.

Acţiunea costa ieri peste 93 de dolari la Bursa din New York (NYSE).

McDonald’s Corp. (MCD) este lanţul de restaurante cu cele mai mari vânzări din lume, încluzând 33.510 de restaurante proprii sau sub franciză, în 119 ţări.

Compania „este bine poziţionată pentru a îşi menţine marjele de profitabilitate şi are un potenţial important de dezvoltare în ţările emergente“, potrivit raportului de analiza al Tradeville.

McDonald’s dă dividende de peste 30 de ani.

„Politica de dividend face MCD să fie mai atractivă în comparatie cu alte companii, distribuind astfel aproximativ 49% din profitul net către acţionari, cu un randament al dividendului de 2,89% în 2011. Luând în calcul multiplii de preţ, compania pare subevaluată”, considera analistul Bogdan Gherghe, de la Tradeville.

Modelul de afaceri al McDonald’s este „relativ robust“ în perioadele de recesiune, datorită atât preţurilor practicate, cât a „stabilităţii fluxurilor de cash, asigurate de faptul că majoritatea restaurantelor sunt operate de terţi, spune raportul Tradeville.

Vânzarile McDonald’s reprezintă aproximativ 4% din vânzările totale înregistrate la nivel global pe segmentul de restaurante, potrivit  Euromonitor International.

 

 

Google Inc.

Acţiunile Google Inc. (GOOG, clasa A) se vindeau ieri cu peste 612 dolari bucata.

Compania celui mai folosit motor de căutare şi producătoare  „a celui mai răspândit sistem de operare pentru telefoane inteligente din lume“, are un grad de profitabilitate ridicat (Mcn) de peste 27%, potrivit raportului de analiza al Tradeville.

GOOG a raportat venituri pe primul trimestru în creştere cu 24%, în timp ce profitul net a fost de 8,88 dolari /acţiune, de asemeni în creştere cu 58,8% faţă de  perioada similară din 2011.

„Se disting gradul scazut de îndatorare, marja comercială netă, compania deţinând la finalul lunii martie lichidităţi totale în valoare de 49,3 miliarde de dolari. Deşi pare supraevaluată faţă de competitorii săi, considerăm ca acest lucru este justificat de potenţialul de creştere al companiei”, spun analiştii de la Tradeville.

Google este lider pe segmentul motoarelor de cautare pe internet, cu o cotă de peste 60% pe pia’a globală. Nici un alt concurent nu depăşeşte 10%.

 Venituri din publicitate online mai ales prin serviciul AdWords generează aproximativ 69% din veniturile companiei, restul provenind din anunţurile publicate pe alte site-uri (27%) sau alte din alte surse.

„Ascensiunea puternică pe piaţa telefoanelor şi a tabletelor smart prin platforma Android

va permite companiei să îşi extindă avantajele competitive şi pe acest segment“, cred analiştii Tradeville. 

 

Microsoft Corp.

Acţiunile Microsoft Corp. (MSFT) se vindeau ieri cu puţin peste 30 de dolari.

Microsoft „merită atenţia investitorilor datorită lichidităţii şi dinamicii bune a afacerii, dar şi din punctul de vedere al politicii de dividend“, consideră analiştii Tradeville.

Dintre cele mai recente performanţe ale Microsoft se remarcă dotarea cu sistemul de operare Windows Phone 7 a telefoanelor Nokia Lumia şi HTC Titan, lansate în primele 4 luni ale lui 2012 în China.

A cumpărat un pachet important de patente și licente de la AOL și a stabilit parteneriatul cu Barnes & Noble pentru dezvoltarea în domeniul cărților și manualelor digitale.

„Împreună cu succesul în creștere al aplicațiilor Windows Azure, Office 365 și Lync, toate aceste direcții de afaceri deschid perspective interesante pentru Microsoft“, crede Ovidiu Dumitrescu, șeful analiștilor de la Tradeville.

La 13 dintre cei 15 indicatorii de performanță corporatistă Microsoft este superioară mediei grupului de companii cu care a fost comparată.

Evoluția companiei „pentru o bună perioadă de timp va depinde de succesul Office 15, IE10, Windows 8 si noua consola Xbox, produse care urmează să fie lansate în următoarele 8 luni“, ca și de gama de aplicații “cloud”, potrivit analistului de la Tradeville. Pentru anul fiscal 2012 analistii citati de Reuters asteapta, in medie, o crestere a vanzarilor de 6,2%.

 

JPMorgan Chase & Co

Acțiunile JPMorgan Chase & Co (JPM) costau ieri peste 41 de dolari (USD).

Este o lideră globală a industriei serviciilor financiare, cu active de 2.320 miliarde de dolari USD.  „Deşi profitul net al bancii în T1 2012 s-a situat peste aşteptările analiştilor chestionaţi de Reuters (1, 31 vs 1,28 USD/acţiune), acesta a scazut cu 3,1%, de la nivelul record de 5,56 mld USD în T1 2011. S-a observat o consolidare a activitatii pe segmentul investment banking şi o îmbunătăţire pe segmentul servicii financiare retail (în special credite ipotecare)“, apreciază Magda Sirghe de la Tradeville.

JP Morgan „are cele mai ridicate valori pentru profitul net pe acţiune faţă de companiile similare, pentru rentabilitatea activelor şi a capitalurilor proprii, şi la randamentul dividendului, dar şi cea mai redusă valoare pentru raportul credite acordate/depozite atrase, toate acestea fiind motive pentru care merită atenţia investitorilor”, explică Magda Sirghe.

Actiunile JPMorgan Chase intră în componenţa celuimai urmărit indice bursier din lume, Dow Jones Industrial Average.

Este un holding financiar care opereaza sub doua branduri: Chase pentru activitatea bancară din SUA pentru persoane fizice şi companii, respectiv J.P. Morgan pentru corporaţii, guverne şi investitori instituţionali.

 

Merck & Co Inc

Acţiunile Merck & Co Inc (MRK) cse vindeau ieri cu aproape 39 de dolari. http://www.marketwatch.com/investing/stock/mrk

Celebra companie farmaceutică are „un potenţial mai mare de creştere a afacerii şi de plată a dividendelor faţă de alte companii din domeniu“, potrivit raportului Tradeville de analiză a firmei.

În T1 2012 profitul net a crescut cu 67% faţă de T1 2011, „datorită reducerii cheltuielilor, în încercarea de a face faţă competiţiei pe piaţa medicamentelor generice. Cele mai însemnate vânzări pe divizia farmaceutică, de 1,34 miliardr USD, sunt cele ale medicamentului Singulair, al carui patent va expira în august 2012. Declinul cauzat in vanzari va fi contrabalansat de creşterea cu cel puţin 10% pentru produsele Januvia, Gardasil şi Isentress, precum şi de lansarea a noi produse, cum ar fi Victrelis“, spune raportul Tradeville.

 

Te-ar mai putea interesa și
Cel mai mare proprietar de malluri din România accelerează puternic pe energie verde. Construiește primul său parc fotovoltaic de 50 MW și are în plan încă unul de 100 MW
Cel mai mare proprietar de malluri din România accelerează puternic pe energie verde. Construiește primul său parc fotovoltaic ...
Dezvoltatorul NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar de malluri din România, va începe construcția primului parc fotovoltaic al companiei pe plan local în primele luni ale anului viitor.......
Cum poți cere despăgubiri în cazul achiziționării unor produse defecte. Comisia Europeană a clarificat situația platformelor digitale și a producătorilor de gadgeturi
Cum poți cere despăgubiri în cazul achiziționării unor produse defecte. Comisia Europeană a clarificat situația platformelor ...
Din decembrie 2026 va fi în vigoare o nouă legislație care va susține demersurile consumatorilor care au achiziționat ...
Prețul gazelor crește și a a ajuns la nivelul maxim al ultimului an pe piața românească. Posibile probleme cu plafonarea
Prețul gazelor crește și a a ajuns la nivelul maxim al ultimului an pe piața românească. Posibile probleme cu plafonarea
Prețul gazelor pe piața spot a BRM a ajuns la cel mai mare nivel al ultimului an. Prețuile sunt în creștere în toată ...
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
Ţările bogate şi cele în curs de dezvoltare nu s-au apropiat de un acord joi, în cadrul conferinţei privind schimbările ...