Participaţia acţionarilor instituţionali străini la FP a scăzut, pentru prima dată de la listare

Participaţia acţionarilor instituţionali străini la Fondul Proprietatea (FP) a scăzut în aprilie pentru prima dată de la listarea FP şi a ajuns la 46,28%, cu 0,59 puncte procentuale sub nivelul din luna martie.
Economica.net - mie, 09 mai 2012, 16:09
Participaţia acţionarilor instituţionali străini la FP a scăzut, pentru prima dată de la listare

La finalul lunii martie, investitorii străini persoane juridice deţineau 46,87% din acţiunile Fondului Proprietatea.

De la listarea Fondului Proprietatea la BVB, în ianuarie 2011, şi până la finalul lunii martie din anul curent investitorii instituţionali străini au cumpărat aproape 31,9% din acţiunile FP, participaţia lor crescând constant în fiecare lună.

Anterior listării la BVB, Fondul prezenta structura acţionariatului defalcat doar pe persoane fizice şi juridice, fără să ţină cont de rezidenţa acestora. Un alt criteriu utilizat în statisticile prezentate de FP era participaţia acţionarilor, dacă deţin peste sau sub 1%.

Investitorii instituţionali înregistraţi în România au cumpărat în aprilie aproape 1% din titlurile FP, astfel că au ajuns să deţină împreună 10,5% din capitalul social, faţă de 9,56% la finele lunii martie, potrivit unui raport transmis, miercuri, de Fond Bursei de Valori Bucureşti.

Printre vânzătorii de acţiuni FP în luna aprilie s-au regăsit şi acţionari persoane fizice străine, participaţia acestora scăzând cu 0,32 puncte procentuale, la 8,25%.

Potrivit unui raport transmis miercuri dimineaţă Bursei de Corin Trandafir, avocatul moştenitorilor familiilor Malaxa şi Auschnit, Georgia Palade van Dusen, nepoata fostului industriaş Nicolae Malaxa, a cedat în ultima lună 0,54% din titlurile Fondului.

Astfel, participaţia acesteia a coborât la 4,71% din acţiuni, de la 5,25%. Pentru acţiunile vândute, ea a încasat aproximativ 9,5 milioane euro. Nepoata lui Nicolae Malaxa, a vândut în ultimele luni mai multe pachete de acţiuni la Fondul Proprietatea, participaţia sa scăzând în acest an de la 6,4% din titlurile FP.

La finalul lunii aprilie, acţionarii români persoane fizice controlau în total 30,57% din titlurile Fondului, faţă de 30,6% în martie.

Fondul Proprietatea controlează 1,74% din acţiunile propri, titluri răscumpărate anul trecut şi care urmează să fie anulate.

Un pachet reprezentând aproape 2,66% din acţiuni este blocat la Depozitarul Central, la solicitarea Franklin Templeton, deoarece statul a subscris titlurile, însă nu a adus în schimb aportul aferent.

Cei mai mari acţionari ai Fondului Proprietatea sunt fondul american de hedging Elliott Associates, care la finalul lunii martie controla indirect 13,91% din acţiuni, şi City of London (7,21%).

La finalul săptămânii trecute, pe 4 mai, a fost realizată cea mai mare tranzacţie cu acţiuni FP de la listare, fiind cedat un pachet de titluri reprezentând 2,59% din acţiuni, pentru 199,4 milioane lei (45,2 milioane euro). Nici cumpărătorul, nici vânzătorul pachetului nu au raportat tranzacţia. De regulă majoritatea pachetelor mai mari de acţiuni Fondul Proprietatea sunt cumpărate de investitori străini.

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, înfiinţată în 2005 pentru despăgubirea persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură. Din martie 2008 a fost permisă vânzarea acţiunilor Fondului Proprietatea, iar în ianuarie 2011 societatea a fost listată la Bursa de Valori Bucureşti.

Acţiunile Fondului au încheiat şedinţa bursieră de miercuri în scădere cu 0,18%, la 0,555 lei. La această cotaţie, capitalizarea Fondului Proprietatea este de 7,647 miliarde lei (1,731 miliarde euro).

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...