Chiar dacă marile bănci chineze şi guvernul Chinei par să încerce să-și sporească influența în sistemul financiar global, băncile chineze nu vor juca un rol major în SUA prea curând. Iată cinci motive, enumerate de Forbes.com:
1. China trăiește un transfer de putere iar lucrurile nu merg chiar bine. Partidul Comunist Chinez se confruntă cu o cădere. Fostul lider Bo Xilai se află în centrul unui scandal. El intercepta conversaţiile colegilor din ierarhia Partidului Comunist, inclusiv cele ale preşedintelui ţării, Hu Jintao. Unul dintre cei mai cunoscuti disidenţi ai Chinei, Chen Guangcheng, a reuşit să evadeze din arestul la domiciliu la care era supus de către autorităţile comuniste, punând şi el partidul înt-o lumină proastă. În acelaşi timp, economia ar putea necesita mai multe cheltuieli din partea guvernului pentru a se menține pe linia de plutire. Nu este un moment bun ca Beijingul să pătrundă prea agresiv în sectorul bancar american.
2. Băncile din China nu ştiu cum să opereze pe pieţe externe, cum ar fi SUA, nu au forţa de muncă corespunzătoare necesară sucursalelor din SUA şi nu pot evalua riscul de credit. Chinei îi va lua foarte mult timp pentru a-şi construi aceste capacităţi.
3. Banca Industrială şi Comercială a Chinei ar putea fi cel mai profitabil creditor din lume, însă preluarea a 80% din Banca Asiei de Est nu reprezintă mare lucru. Este o tranzacţie de 140 de milioane de dolari iar activele întreagii reţele de retail pe care a achiziționat-o banca chineză valorează mai puţin de 800 de milioane de dolari. Este, în cel mai bun caz, o achiziţie simbolică, total nesemnificativă pentru Banca Industrială şi Comerciaslă a Chinei, cu active de 8,2 mii de miliarde de dolari.
4. Băncile din China sunt uriaşe şi foarte profitabile, însă nu este sigur dacă sunt suficient de puternice pentru marea mutare în SUA. Carl Walter, care şi-a petrecut 20 de ani încercând să recruteze personal pentru filialele din China ale unor companii precum JPMorgan Chase & Co, a declarat, recent, că „nu este suficientă capitalizare pentru ca băncile chineze să se mute în altă parte”. Băncile chineze se vor confrunta în curând cu probleme după ce au băgat 3 mii de miliarde de dolari în economie, la solicitarea Guvernului, pentru a combate criza financiară. Walter menţionează că profiturile băncilor din China sunt generate artificial de rate ale dobânzii administrate de guvern şi sunt generate şi de faptul că cine economiseşte în China nu are unde să-şi ţină banii altundeva decât la bancă.
5. Există şi o limitare a marilor bănci chineze, care le forţează să împrumute mai mult pe plan local, antreprenorilor chinezi din sectorul privat. Băncile mari ale Chinei au evitat să acorde credite propriilor antreprenori, ceea ce a determinat formarea unei piețe gri, cu prețuri mari. Premierul chinez Wen Jibao se plângea, în luna aprilie, că băncile chineze fac bani prea ușor. „Ca să permitem capitalului să curgă, trebuie să rupem monopolul”, spunea premierul. Marile bănci chineze vor încerca să-și găsească clienți, companii chineze, în piețe străine, precum SUA, și să le ofere finanțare. Cu siguranță, Jamie Dimon, CEO JP Morgan și chiar Vikram Pandit, CEO Citigroup, nu-și fac griji în privința competiției băncilor chineze.