Prima fabrică de decoruri din ţară va fi inaugurată la Timişoara

Prima fabrică de decoruri din ţară va fi inaugurată, sâmbătă, la Timişoara, urmând să producă, deocamdată, decoruri pentru Teatrul Naţional din municipiu, însă există posibilitatea primirii altor comenzi începând din toamnă, scrie MEDIAFAX.
Economica.net - vin, 11 mai 2012, 06:06
Prima fabrică de decoruri din ţară va fi inaugurată la Timişoara

Fabrica se va deschide în Parcul Industrial Freidorf, iar în cadrul acesteia vor lucra, pentru început, aproximativ 20 de persoane, majoritatea angajaţi ai Teatrului Naţional din Timişoara.

Directorul adjunct al Teatrului Naţional Timişoara, Ion Rizea, a declarat pentru MEDIAFAX că ideea construirii unei astfel de fabrici a aparţinut conducerii teatrului, însă aplicarea proiectului a fost una anevoioasă.

„Atât realizarea fabricii de decoruri, cât şi cea a depozitelor este o iniţiativă a Teatrului Naţional. În anul 1997, directorul de atunci al Teatrului Naţional – Ştefan Iordănescu şi cel al Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely Timişoara – Demeter Andras István – au conceput un proiect de refuncţionalizare a unor spaţii existente în incinta Palatului Culturii şi, ca urmare, de mutare a atelierelor de producţie în afara Palatului Culturii, respectiv utilizarea spaţiilor astfel eliberate în scopuri culturale, după modelul unor teatre importante din Europa, cum ar fi Piccolo Teatro din Milano, Teatrul Naţional din Budapesta, Teatrul Odeon din Paris şi altele asemenea. În anul 2007, în perioada primului mandat al actualului manager al TNT, Ada Hausvater, Consiliul Local a concesionat, la cererea conducerii Teatrului Naţional, un hectar de teren în Parcul Industrial Freidorf. Proiectul de construcţie a fabricii de decoruri şi a depozitelor a fost propus Ministerului Culturii şi Cultelor în anul 2008. În acelaşi an au fost realizate studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic, iar în 2009, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional a aprobat demararea construcţiei”, a declarat Ion Rizea.

Directorul adjunct al Teatrului Naţional din Timişoara a spus că era necesară o astfel de fabrică, la Timişoara, deoarece atelierele de producţie ale teatrului funcţionează în spaţii improprii, iar depozitarea decorurilor spectacolelor a fost şi este o problemă pentru conducerea instituţiei.

„Fabrica de decoruri este concepută ca o linie de producţie ce oferă suficient spaţiu de construcţie a unor structuri de mari dimensiuni şi suficient spaţiu de montare şi demontare a decorurilor, înainte de a fi livrate în forma lor finală, pe scenele unde sunt solicitate, la scară, în amplasament identic celui de spectacol, toate acestea în condiţii de lucru optime şi, evident, conforme cu legislaţia în vigoare privind protecţia muncii. Practic, decorurile pot fi montate exact în forma în care vor apărea ulterior pe scenă. Totodată, fabrica de decoruri va acoperi în întregime necesităţile de producţie ale Teatrului Naţional, rezultând de aici avantaje importante în ce priveşte economia de timp, de mână de lucru şi, nu în ultimul rând, de bani. În perspectiva comenzilor externe pe care fabrica de decoruri are capacitatea să le onoreze, acest proiect are potenţialul de a genera venituri proprii”, a afirmat Rizea.

Pentru început, fabrica va produce decorurile pentru TNT, primele vor fi cele care se vor folosi în stagiunea 2012 – 2013. Deocamdată, nu au fost primate comenzi din ţară şi din străinătate, de executare a unor decoruri, însă din toamna acestui an fabrica ar putea primi şi astfel de comenzi.

„Există mult interes pentru potenţialul fabricii de decoruri în acest sens, exprimat deja de teatre dramatice şi lirice din România, cum ar fi Teatrul Naţional de Operă şi Balet din Constanţa, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad, Teatrul de Artă din Deva”, a declarat directorul adjunct al TNT.

Fabrica de decoruri de la Timişoara este prima de acest fel din ţară. De regulă, teatrele îşi execută decorurile în atelierele proprii. Pentru prima dată în România, o instituţie de cultură subvenţionată de stat şi-a externalizat producţia printr-o structură autonomă funcţională, pe care o gestionează în scopul de a răspunde necesităţilor interne şi de a genera venituri proprii.

Valoarea totală a investiţiei este de 5.782.258 lei, fără TVA.

Te-ar mai putea interesa și
OMV Petrom vinde un teren în sectorul 1 al Capitalei firmei Optima Asset Management cu peste 2 milioane de euro
OMV Petrom vinde un teren în sectorul 1 al Capitalei firmei Optima Asset Management cu peste 2 milioane de euro
OMV Petrom vinde un teren de aproximativ 7.200 de metri pătraţi, aflat în sectorul 1 din Bucureşti, firmei Optima Asset Management, pentru suma de 2,1 milioane de euro, se arată într-o......
„Regele eolienelor” a vândut un parc fotovoltaic de 50 MW cu stocare către NEPI Rockastle, cel mai mare proprietar de malluri din România
„Regele eolienelor” a vândut un parc fotovoltaic de 50 MW cu stocare către NEPI Rockastle, cel mai mare proprietar ...
Grupul Monsson a transferat 100% din părțile sociale ale unui parc de 50MW în zona Chișineu-Criș din județul Arad. ...
Ilie Bolojan este noul președinte interimar al PNL. Partidul o va susține în turul doi pe Elena Lasconi fără nicio negociere
Ilie Bolojan este noul președinte interimar al PNL. Partidul o va susține în turul doi pe Elena Lasconi fără nicio negociere
Biroul Executiv al PNL l-a validat, luni seara, preşedinte interimar al partidului pe preşedintele Consiliului Judeţean ...
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul ...