Combinatele din România urmează să fie evaluate pentru profitabilitate şi necesar de investiţii, împreună cu alte operaţiuni ale grupului, parte a unui plan care vizează creşterea resurselor de finanţare pentru anumite proiecte, inclusiv prin vânzarea unor active.
Întrebat, într-un interviu Bloomberg, dacă Mechel şi-a făcut planuri să renunţe la combinatele siderurgice din România, Ploschenko a spus că în timp ce profitabilitatea mai scăzută le face „candidate mai evidente”, nu poate confirma o vânzare.
Operaţiunile de producţie de energie, inclusiv Toplofikatsia Rousse din Bulgaria, şi afacerile de aliaje feroase ale diviziei Oriel Resources sunt cele mai evidente candidate pentru vânzare, a declarat Dmitri Smolin, analist la Uralsib Capital.
Chiar dacă vor fi luate în calcul şi combinatele din România, ar fi dificilă găsirea unui cumpărător, a adăugat analistul.
Grupul Mechel este pregătit să renunţe la propunerile de listare la Londra sau New York a diviziei miniere, în cazul în care obţine suficiente fonduri din planul de creştere a profitabilităţii, inclusiv prin posibile vânzări de active, pentru a putea finanţa proiecte.
„Nu anticipăm o ofertă publică iniţială a Mechel-Mining în acest an din cauza volatilităţii. Totodată, s-ar putea să nu mai vindem pachetul de acţiuni deloc, dacă noua noastră strategie va avea succes şi vom putea finanţa proiectele diviziei miniere fără oferta publică”, a spus Ploschenko.
Conducerea Mechel a aprobat vineri un plan pentru reducerea datoriilor, parţial prin vânzarea de active. Datoria netă a Mechel a urcat cu 33% anul trecut, la 9,3 miliarde de dolari, în timp ce planurile de a vinde acţiuni de circa două miliarde de dolari la Mechel-Mining a fost amânată pentru septembrie, din cauza declinului pieţelor.
Mechel se va concentra pe minerit, producţia de oţel, mai ales pentru construţii, precum şi pe oţel inxidabil şi produse speciale, a spus directorul financiar.
Alte active vor fi auditate pentru determinarea profitabilităţii şi necesarului de investiţii în două-trei luni, cu posibilitatea ca „anumite vânzări de active să aibă loc în acest an”, a adăugat el. Este, însă, prea devreme pentru a afirma ce sumă ar putea fi atrasă, a afirmat Ploschenko în interviul pentru Bloomberg.
Profitul Mechel a urcat în anul fiscal încheiat în martie la 728 milioane de dolari, de la 657,2 milioane de dolari în anul fiscal anterior. În trimestrul al patrulea, profitul a crescut de aproape patru ori, de la 25,7 milioane de dolari la 201 milioane de dolari, susţinut de aprecierea rublei.
Grupul rus Mechel a intrat pe piaţa românească în 2002 şi deţine combinatele Mechel Câmpia Turzii (INSI), Mechel Târgovişte (COS), Ductil Steel Oţelu Roşu, Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila şi Mechel Reparaţii Târgovişte.