Media estimărilor economiştilor contactaţi de Reuters indica o creştere de 0,4% a producţiei industriale din zona euro în martie faţă de februarie.
Comparativ cu perioada corespunzătoare a anului trecut, indicatorul a scăzut cu 1,9% în UE, respectiv cu 2,7% în zona euro, se arată într-un comunicat transmis de Eurostat.
Datele publicate săptămâna trecută în Germania prezentau un peisaj mult mai optimist, cu o creştere puternică a producţiei industriale în cea mai mare economie europeană.
Potrivit datelor Eurostat, producţia industrială a Germaniei a crescut cu 1,3% în martie faţă de februarie şi cu 1,4% raportat la perioada similară a anului trecut, subliniind evoluţia economică divergentă a statelor din interiorul zonei euro.
Mulţi economişti anticipează că Eurostat va confirma marţi că zona euro a intrat în recesiune pentru a doua oară în ultimii trei ani, cu două contracţii economice consecutive în ultimul trimestru al anului trecut şi primele trei luni din acest an.
Consumul din UE suferă din cauza efectelor programelor de austeritate menite să reducă deficitele şi datoriile statelor.
„Producţia industrială aminteşte din timp că PIB-ul din primul trimestru va afişa contracţie. Cu şanse mici ca presiunile fiscale să se reducă în curând şi cu reaprinderea crizei datoriilor de stat, performanţa producţiei industriale în acest an va fi probabil una modestă”, comentează pentru Reuters un economist al ING.
Politicienii europeni au afirmat în mai multe rânduri că recesiunea nu va fi de amploare, urmată de o revenire în a doua jumătate a anului.
Însă performanţele bune din luna ianuarie ale indicatorilor economici au dispărut, iar sondajele din mediul de afaceri indică o recesiune mai profundă, determinată în principal de situaţia din sudul zonei euro, din ţări precum Grecia, Spania şi Italia.
Estimările economiştilor indică o contracţei economică de 0,2% a zonei euro în primul trimestru, după scăderea de 0,3% din ultimele trei luni ale anului trecut.
În România, producţia industrială a scăzut în primul trimestru, faţă de ianuarie-martie 2011, cu 0,4% ca serie brută, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a crescut cu 0,5%, potrivit datelor anunţate vineri de Institutul Naţional de Sttaistică (INS).
Potrivit datelor Eurostat, producţia industrială a României a crescut în martie cu 0,7% faţă de februarie şi cu 0,1% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut.