Dăianu: Încerc să demontez clişeul unei relaxări fiscale în România în 2012. Este o prostie

Consilierul de stat la cabinetul premierului Victor Ponta, Daniel Dăianu, a declarat, luni, că ipoteza unei relaxări fiscale în România în anul 2012, vehiculată de unii analişti din bănci şi oameni de pe piaţa de capital, este "o prostie", transmite corespondentul MEDIAFAX.
Economica.net - lun, 14 mai 2012, 14:35
Dăianu: Încerc să demontez clişeul unei relaxări fiscale în România în 2012. Este o prostie

Daniel Dăianu a declarat, luni, la Cluj-Napoca, la o manifestare organizată de Reprezentanţa Comisiei Europene în România, că este încrezător că, în ciuda măsurilor de revenire a salariilor bugetarilor şi pensiilor, deficitul bugetar va scădea de la 4,2 la sută la 2,3 la sută la sfârşitul anului 2012.

„Încerc să demontez un clişeu pe care îl văd, şi văd că unii comentează şi este straniu când văd analişti din bănci şi oameni de pe piaţa de capital care spun că în 2012 vom asista la o relaxare fiscală în România, ceea ce este o prostie. Este o prostie, fiindcă deficitul cu care s-a terminat execuţia bugetară în 2011 a fost puţin peste 4 la sută din PIB. În 2012, în pofida faptului că va avea loc o revenire la salariile din iunie 2010, că se va produce o reparaţie eşalonată la pensii, consolidarea fiscală, adică diminuarea deficitului bugetar, va fi mai mult decât semnificativă. Am credinţa că se va termina 2012 cu un deficit bugetar în jur de 2 – 2,3 la sută din PIB”, a spus Dăianu.

Potrivit acestuia, a trece de la 4,2 la sută la 2,3 la sută este un pas foarte mare, greu de făcut, chiar „temerar”, în condiţiile în care se înregistrează, încă, o criză în zona euro şi în circumstanţele în care nu există o relansare a sectorului neguvernamental, nu există o revenire a procesului investiţional.

„A face o diminuare de deficit bugetar atât de pronunţată este o operaţiune dificilă. De aceea mi-am exprimat mirarea că există acest tip de raţionament care este defectuos, este chiar un fals să spui că asistăm la o relaxare fiscală. Relaxarea fiscală înseamnă să măreşti deficitul bugetar. Dar nu se va întâmpla în 2012”, a afirmat Dăianu.
El a apreciat că România va înregistra o cvasi-stagnare economică pe primul trimestru al acestui an faţă de trimestrul precedent, afirmând că îşi doreşte mult să nu se înregistreze „o deteriorare a condiţiilor din zona euro, norii care se adună asupra Greciei, dar şi altor ţări”.

„Ceea ce se întâmplă în ultimul timp este că problemele economice au un companion pe plan social, iar dacă lucrurile scapă de sub control pe plan social, se poate trece un Rubicon al gestionării treburilor publice. Fiindcă este greu să guvernezi o ţară dacă ai instabilitate socială, oameni în stradă şi instabilitate politică. Este foarte greu. Putem construi un buget şi un program economic, dar trebuie să ai oamenii de partea ta, să ai mesaje credibile, să fii persuasiv, să oferi o perspectivă oamenilor”, a spus el.
Daniel Dăianu a participat, luni, la Cluj-Napoca, la campania de informare şi comunicare „Forum european” organizată de Reprezentanţa Comisiei Europene în România.
La manifestare au mai fost prezenţi Niculae Idu, şeful Reprezentanţei CE în România, şi fostul negociator şef al României cu UE Vasile Puşcaş.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul vizitei acestuia la Ankara,......
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...