Cursul s-a stabilizat peste 4,44 lei/euro. Dealerii spun că BNR a intervenit indirect

Cotaţiile monedei naţionale s-au stabilizat uşor peste 4,44 lei/euro la finalul sesiunii interbancare de luni, după ce au atins un maxim de 4,4450 lei/euro, moment în care BNR a intervenit indirect pentru a tempera deprecierea leului, potrivit unor dealeri.
Economica.net - lun, 14 mai 2012, 15:17
Cursul s-a stabilizat peste 4,44 lei/euro. Dealerii spun că BNR a intervenit indirect

În jurul orei 16:30, operaţiunile se încheiau la 4,4425 – 4,4435 lei/euro, în creştere faţă de nivelul de vineri seară, când schimburile se realizau la 4,4400 – 4,4415 lei/euro.

La deschiderea şedinţei de luni, euro era cotat la 4,4360 – 4,4390 lei, iar în prima parte a zilei cursul a atins un minim de 4,4315 lei/euro, întrucât unii participanţi la piaţă se aşteptau la intervenţia BNR pentru a sprijini leul.
Spre jumătatea zilei, însă, cotaţiile au revenit în urcare, în condiţiile în care jucătorii nu au „detectat” prezenţa băncii centrale în piaţă, iar în jurul orei 13:00, băncile afişau cotaţii de 4,4445 – 4,4460 lei/euro.

„După ce cursul a atins un maxim de 4,4450 lei/euro, au apărut în piaţă ordine semnificative de vânzare de euro, iar din modul de operare cel mai probabil a fost banca centrală. După această intervenţie indirectă, rata de schimb a coborât la 4,44 lei/euro, pe volume de tranzacţionare în creştere”, a spus dealerul unei bănci.

În acelaşi timp, valutele din regiune au consemnat pierderi mult mai pronunţate, de circa 1,1%, din cauza temerilor investitorilor legate de o posibilă ieşire a Greciei din zona euro. Totodată, premierul elen avertizează că Grecia ar putea intra în încetare de plăţi la începutul lunii iunie, mai devreme decât se credea.

Pieţele financiare sunt sub presiune de la începutul săptămânii trecute, după ce cele două partide principale care susţin acordul Greciei cu instituţiile financiare internaţionale nu au reuşit să obţină împreună majoritatea, punând sub semnul întrebării capacitatea ţării de a respecta condiţiile convenite cu creditorii externi, de a evita falimentul şi de a rămâne în zona euro.

Banca Naţională a României (BNR) a publicat luni un nou nivel record pentru cursul de referinţă, de 4,4373 lei/euro, iar dealerii au spus că banca centrală nu ar fi intervenit vizibil în piaţă înainte de stabilirea cursului de referinţă, asa cum obişnuia.

Precedentul maxim istoric a fost atins vineri, la 4,4265 lei/euro.
Faţă de finalulul anului trecut, când a fost publicat un nivel de 4,3197 lei/euro, cursul afişat luni este mai mare cu 2,7%.

Leul a continuat să se deprecieze şi faţă de dolar, iar rata a urcat cu 2,7 bani, la 3,4479 lei/dolar, reprezentând cel mai ridicat nivel din 1 iulie 2010. La data menţionată, referinţa s-a situat la 3,5420 lei/dolar.
Pentru francul elveţian, cotaţia a urcat la 3,6 lei/franc, un nou maxim începând cu 5 septembrie 2011. La începutul lunii septembrie, francul a fost cotat la 3,8133 lei.

Cursurile de referinţă leu/dolar şi leu/franc sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc.

Băncile comerciale practicau dobânzi de 3,78 – 4,28% pe an pentru plasamentele cu scadenţă la o zi, faţă de 3,66% – 4,16% la închiderea săptămânii trecute. Dobânzile pentru sumele plasate pe termen de o săptămână sunt de 3,91 – 4,41%, uşor peste cele de vineri, de 3,85% – 4,35%.

Dealerii spun că ratele de dobândă au fost supuse unor presiuni ascendente, ca urmare a presupuselor intervenţii valutare recente şi la aşteptări pentru noi asemenea episoade.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul vizitei acestuia la Ankara,......
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...