Investiţiile fondurilor de private equity în România s-au înjumătăţit în 2011

România a atras anul trecut investiţii de 66 milioane euro de la fondurile de private equity, în scădere la jumătate faţă de anul precedent, şi ocupă poziţia a patra în rândul a şase state din Europa Centrală şi de Est, potrivit datelor Asociaţiei Europene de Private Equity şi Venture Capital.
Economica.net - mar, 15 mai 2012, 12:52
Investiţiile fondurilor de private equity în România s-au înjumătăţit în 2011

România pierde astfel poziţia a treia în ECE din punct de vedere al investiţiilor fondurilor de private equity, adjudecată de Cehia, care a coborât de pe poziţia a doua pe trei în favoarea Ungariei.

Potrivit datelor asociaţiei, fondurile de private equity au investit aproximativ 1,1 miliarde de euro în şase state din Europa Centrală şi de Est în 2011, nivel apropiat anului precedent.

Polonia a atras cele mai multe investiţii de la fondurile de private equity, respectiv 680 milioane de euro, aceasta fiind urmată la mare distanţă de Ungaria, cu 195 milioane euro, şi Cehia, cu 138 milioane de euro. România se află pe locul patru, cu 66 milioane de euro, devansând Ucraina, cu investiţii de 63 milioane de euro.

Pe ultima poziţie în acest top se află Bulgaria, cu doar 7,2 milioane de euro plasaţi de fondurile de private equity.
Fondurile de private equity sunt vehicule de investiţii al căror capital este alimentat de entităţi private şi sunt o alternativă pentru companii la clasicele soluţii de finanţare prin intermediul băncii sau al pieţei de capital. Pe lângă capitalul investit, fondurile de private equity se implică şi în conducerea companiei o anumită perioadă.

Cu excepţia Ungariei, cu un avans de trei ori faţă de 2010, şi a Poloniei, cu o creştere de 3%, toate celelate pieţe din regiune au înregistrat scăderi, cea mai mare fiind în Bulgaria, de la 82 milioane de euro la 7,2 milioane de euro. În Cehia, piaţa investiţiilor de private equity a scăzut cu 28%.

Din totalul de 132 de companii din Europa Centrală şi de Est care au atras investiţii de tip private equity în 2011, un număr de 17 provin din România, piaţa locală împărţind locul trei cu Cehia, după Polonia şi Ungaria.

Cele mai importante investiţii în România au fost orientate către companii care produc bunuri, servicii pentru consum şi servicii financiare.

Pe de altă parte, anul trecut s-a remarcat o creştere a exiturilor fondurilor de private equity în regiune, sumele încasate depăşind investiţiile în regiune.

Astfel, exiturile încheiate de fondurile de private equity în în cele şase state din Europa Centrală şi de Est au fost de peste 1,3 miliarde de euro, în creştere explozivă faţă de nivelul de 187 milioane de euro din 2010.
În România, valoarea exiturilor a fost de 30,7 milioane de euro, peste volumul de 22,5 milioane de euro din anul precedent. Ungaria se află pe primul loc, cu exituri de aproape 688 milioane de euro, în timp ce Cehia deţine poziţia secundă, cu 400 milioane euro.

Te-ar mai putea interesa și
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul controlat în regiunea rusă Kursk, după contraatacul forțelor ruse
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul controlat în regiunea rusă Kursk, după contraatacul forțelor ruse
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul din regiunea rusă Kursk pe care l-a cucerit în urma unei ofensive surpriză în luna august, după ce forţele ruse au organizat mai multe valuri de......
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită autorităților române să blocheze semnarea acordului comercial între Uniunea Europeană și Mercosur
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită autorităților române să blocheze semnarea acordului comercial între ...
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) solicită autorităţilor române blocarea semnării tratatului comercial ...
Agricultorii polonezi au blocat un punct de trecere a frontierei de la granița cu Ucraina, pentru a protesta împotriva semnării acordului comercial dintre UE și Mercosur
Agricultorii polonezi au blocat un punct de trecere a frontierei de la granița cu Ucraina, pentru a protesta împotriva ...
Fermierii polonezi au blocat sâmbătă un important punct de trecere a frontierei cu Ucraina pentru a protesta împotriva ...
Investițiile străine directe în Bulgaria au scăzut cu peste 63% în primele nouă luni din 2024
Investițiile străine directe în Bulgaria au scăzut cu peste 63% în primele nouă luni din 2024
Investiţiile străine directe (FDI) în Bulgaria au înregistrat în primele nouă luni din 2024 un flux pozitiv net de ...