Ieşirea controlată a Greciei din zona euro va fi „pe masă” la Consiliul European din 23 mai – Orban

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, joi, că scenariul unei ieşiri controlate a Greciei din zona euro va fi luat în calcul pentru prima oară de către Consiliul European la reuniunea informală din 23 mai, de la Bruxelles.
Economica.net - joi, 17 mai 2012, 08:57
Ieşirea controlată a Greciei din zona euro va fi

„E clar că nu e un subiect de miniştri de finanţe, este un subiect care trebuie discutat de lideri. Nu mă aştept la o decizie, ci la o consolidare a opiniilor referitoare la modul în care trebuie abordată Grecia. Mesajul politic este că Grecia trebuie ţinută în UE, dar pot să confirm că sunt tot mai mulţi oficiali din ţările UE care calculează şi iau în considerare diferite scenarii referitoare la Grecia. Sunt tot mai multe opinii că o ieşire controlată a Greciei din zona euro trebuie luată în considerare. E greu de anticipat care va fi decizia finală, dar pot să vă spun că opţiunea de a lăsa Grecia să părăsească chiar va fi pe masă, pentru prima dată în ultimii ani”, a declarat Orban, la o întâlnire cu membrii Camerei de Comerţ Româno-Britanice.

De asemenea, el a subliniat că personal susţine menţinerea Greciei în Eurozonă şi a adăugat că, deşi ieşirea Greciei şi revenirea la drahmă a devenit „o opţiune”, „consecinţele unei astfel de decizii sunt foarte greu de anticipat complet” nu doar atât pentru Grecia, care va fi afectată semnificativ, ci pentru întreaga economie europeană, inclusiv pentru România.

Totodată, Orban a arătat că sunt estimări referitoare la o reducere peste noapte cu 40% a standardului de viaţă al grecilor în urma revenirii la drahmă, ceea este „enorm”, însă unele studii făcute în Marea Britanie anticipează chiar o reducere cu 75%.

Ministrul Afacerilor Europene a arătat că organizarea de noi alegeri după luarea unei eventuale decizii de ieşire a Greciei din zona euro ar putea duce la o ascensiune şi mai mare a formaţiunilor extremiste.

Totodată, Orban a subliniat că nu vede nicio consecinţă pozitivă pentru România în urma ieşirii Greciei din zona euro, ci dimpotrivă, „numai negative”. „BNR e foarte prudentă şi a luat unele măsuri pentru a proteja leul de o evoluţie negativă în Grecia. E clar că vom fi afectaţi, nu doar direct din cauza băncilor greceşti care deţin o cotă importantă din sectorul bancar, ci şi indirect, prin faptul că suntem situaţi în aceeaşi regiune cu Grecia. Şi acum avem multe dificultăţi prin reducerea investiţiilor străine directe, care s-au diminuat semnificativ comparativ cu acum doi-trei ani în urmă. O consecinţă a ieşirii Greciei din zona euro va fi şi la nivelul imaginii regiunii, care e văzută cu îngrijorare de investitori”, a estimat Orban.

El a subliniat că, în aceste condiţii, autorităţile de la Bucureşti trebuie să fie foarte atente la indicatorii bugetari. „Trebuie să fim foarte atenţi ce facem în România în termeni bugetari, la ce promitem populaţiei, pentru că ne vom confrunta cu mari dificultăţi bugetare dacă Grecia va ieşi din euro”, a spus Orban.

Totodată, el a arătat că obiectivul României de a intra în zona euro în 2015 rămâne valabil, dar trebuie făcute eforturi pentru ridicarea competitivităţii economiei româneşti şi convergenţa cu economiile europene. Pe de altă parte, el a arătat că nu poate fi negată existenţa problemelor din zona euro şi ar vrea ca la momentul aderării României să fie deja făcute unele corecţii necesare pentru îmbunătăţirea mecanismului de guvernanţă al Eurozonei.

Te-ar mai putea interesa și
Congresul american a certificat victoria lui Donald Trump în alegerile din noiembrie
Congresul american a certificat victoria lui Donald Trump în alegerile din noiembrie
Congresul Statelor Unite a certificat în mod oficial luni victoria candidatului republican Donald Trump în alegerile prezidenţiale din noiembrie în faţa vicepreşedintelui democrat Kamala......
Peste 51.000 de  gospodării fără gaze natule și 1.500 de apartamente fără încălzire în Transnistria
Peste 51.000 de gospodării fără gaze natule și 1.500 de apartamente fără încălzire în Transnistria
Mai mult de 51.000 de gospodării au rămas fără gaz şi 1.500 de apartamente nu au încălzire în regiunea separatistă ...
Reuniunea dintre Slovacia și Ucraina pe tema trazitului de gaze rusești, care ar fi trebuit să se desfășoare marți, a fost anulată
Reuniunea dintre Slovacia și Ucraina pe tema trazitului de gaze rusești, care ar fi trebuit să se desfășoare marți, ...
Comisia Europeană a anulat o întâlnire a delegaţiilor slovacă şi ucraineană cu reprezentanţi ai Comisiei ce urma ...
Indonezia a devenit oficial membru al BRICS cu drepturi depline
Indonezia a devenit oficial membru al BRICS cu drepturi depline
Brazilia a anunţat luni că Indonezia se alătură oficial BRICS ca membru deplin, extinzând astfel grupul economiilor ...