Ce rişti să păţeşti dacă utilizezi o reţea Wi-Fi fără parolă

Aproximativ 70% dintre utilizatorii de tablete şi 53% dintre cei de telefoane mobile folosesc reţele Wi-Fi publice pentru a naviga online, iar 55% intre aceştia folosesc reţele neprotejate şi se expun direct mai multor ameninţări informatice, se arată într-un studiu realizat de compania de cercetare Harris Interactive pentru Kaspersky Lab.
laurentiu.matache - joi, 17 mai 2012, 09:12
Ce rişti să păţeşti dacă utilizezi o reţea Wi-Fi fără parolă

Reţele Wi-Fi reprezintă cele mai populare mijloace folosite pentru a accesa Internetul, urmată de reţelele de telefonie mobilă, utilizate de 58% dintre respondenţi pentru traficul de date.

Mulţi utilizatori nu conştientizează pericolele care se ascund în spatele reţelelor Wi-Fi publice, în special faptul că transferul de informaţii poate fi cu uşurinţă interceptat, inclusiv datele de autentificare la conturile de online banking.

Acesta reprezintă un semnal de alarmă, mai ales că 60% dintre respondenţi recunosc că interceptarea datelor financiare reprezintă cea mai mare îngrijorare a lor. În plus, problema este cu atât mai serioasă cu cât dispozitivele mobile sunt, în general, mai puţin protejate în faţa atacurilor informatice, în comparaţie cu un laptop sau un computer desktop.

Studiul mai dezvăluie că mai puţin de jumătate dintre respondenţi au o soluţie de securitate instalată pe tabletă şi aproape un sfert dintre aceştia folosesc protecţie IT pentru smartphone (28%), în condiţiile în care există produse dedicate securizării dispozitivului şi a informaţiilor de pe el. În acelaşi timp, 82% dintre participanţii la studiu au o suită antivirus instalată pe laptop-uri şi pe computerele de acasă.

Surprinzător este că, deşi tabletele sunt proiectate pentru a fi mobile, cel mai des sunt folosite acasă (49% dintre utilizatori) şi la birou (39%) pentru navigarea pe Internet. Reţelele de la serviciu au un nivel mai ridicat de protecţie şi folosesc un protocol de criptare pentru a securiza transferul de date. Totuşi, aceasta nu înseamnă că o protecţie suplimentară nu este necesară.

Te-ar mai putea interesa și
BYD pregătește lansarea unor baterii de tip „blade” mai performante
BYD pregătește lansarea unor baterii de tip „blade” mai performante
Gigantul chinez al vehiculelor electrice BYD a anunțat că va lansa o nouă generație de baterii „blade” în 2025....
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit pe Ciolacu cu 2.742 de voturi
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit ...
Site-ul Autorităţii Electorale Permanente, prezenta.roaep.ro, indică luni centralizarea 100% a proceselor verbale la primul ...
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Liderul PNL Botoşani, Valeriu Iftime, consideră că preşedintele României, Klaus Iohannis, are o vină "enormă" în ...
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel intenţionează să renunţe la 5.000 de angajaţi până în 2030 şi la încă 6.000 prin vânzarea ...