Cursul a încheiat şedinţa în creştere uşoară, la 4,4440 – 4,4460 lei/euro

Cursul de schimb a încheiat şedinţa în creştere uşoară, la 4,4440 - 4,4460 lei/euro, într-o piaţă cu volume de tranzacţionare reduse şi în care ordinele comerciale de cumpărare de euro au readus cotaţiile peste 4,44 lei/euro.
Economica.net - joi, 17 mai 2012, 14:33
Cursul a încheiat şedinţa în creştere uşoară, la 4,4440 - 4,4460 lei/euro

Primele operaţiuni pe cursul de schimb leu/euro au fost realizate la 4,4340 lei/euro, cu 0,45 – 0,6 bani sub închiderea de miercuri, de 4,4385 – 4,4400 lei/euro. Astfel, leul s-a menţinut pe linia de uşoară revenire începută miercuri după-amiază, când au fost marcări de profituri ale jucătorilor care au mizat pe deprecierea leului.

Leul a continuat să se întărească uşor în prima oră şi cursul a coborât aproape de 4,43 lei/euro, însă ulterior, unele ordine de cumpărare de euro plasate de bănci în numele unor clienţi au readus cursul peste nivelul de 4,44 lei/euro.

Cotaţiile au continuat să urce treptat, susţinute de unele ordine comerciale de cumpărare de euro. Când cotaţiile s-au apropiat de nivelul de 4,445 lei/euro, în piaţă au început să fie plasate mai multe ordine de vânzare, iar dealerii cred că prin acestea BNR a intervenit indirect în piaţă pentru a tempera deprecierea leului.

„Este o perioadă în care se repatriază profiturile înregistrate anul trecut şi în plus situaţia din zona euro este în continuare tensionată. Întoarcerea pe depreciere a venit, însă, în cadrul unor tranzacţii cu volume reduse”, a afirmat un dealer.

La ora 16:30, euro era cotat la 4,4440 – 4,4460 lei/euro, respectiv cu 0,55 – 0,6 bani peste ultimele cotaţii de miercuri.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, zlotul se aprecia cu 0,2% în raport cu euro, în timp ce forintul era în scădere cu 0,3%.

Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a scăzut joi cu 0,28 bani, la 4,4435 lei/euro, după patru zile consecutive în care rata oficială a depăşit record după record. Banca centrală a afişat miercuri cel mai ridicat curs de referinţă leu/euro din istorie, de 4,4463 unităţi.

Cursul leului faţă de euro a atins maxim după maxim de la începutul lunii mai, leul depreciindu-se până miercuri cu 1,1%, iniţial din cauza turbulenţelor de pe scena politică locală, la care s-au adăugat ulterior temerile privind soliditatea zonei euro.

În acest an, leul a scăzut cu 2,93% în raport cu euro, de la un curs de 4,3197 lei/euro la finalul lunii decembrie.
Referinţa pentru dolar a scăzut uşor, joi, cu 0,37 bani, la 3,4950 lei/dolar după ce miercuri a atins cel mai înalt nivel de după 1 iulie 2010, de 3,4987 lei/dolar. La începutul lunii iulie a anului 2010, cursul a fost de 3,5420 lei/dolar.

Leul s-a apreciat foarte uşor şi în raport cu francul elveţian, cotaţia scăzând cu 0,22 bani, la 3,6998 lei/franc. Rata anunţată miercuri, de 3,7020 lei/franc, a reprezentat un nou nivel maxim începând cu 5 septembrie 2011, dată când francul a fost cotat la 3,8133 lei.

Dobânzile practicate de băncile comerciale pentru plasamentele cu scadenţă la o zi au crescut uşor, de la 4,64% – 5,14% pe an la 4,71% – 5,21%, ca urmare a intervenţiilor valutare recente realizate de BNR, care a vândut euro şi a retras lei din piaţă, pentru a tempera deprecierea monedei naţionale.

Totodată, au avansat şi randamentele pentru sumele plasate pe termen de o săptămână, de la 4,71% – 5,21% pe an la 4,76% – 5,26%.

Te-ar mai putea interesa și
Scăderea programului de lucru duce la disensiuni în interiorul Guvernului spaniol. Executivul și-a luat angajamentul față de sindicate ca săptămâna de lucru să fie de 37,5 ore
Scăderea programului de lucru duce la disensiuni în interiorul Guvernului spaniol. Executivul și-a luat angajamentul față ...
Viziunile diferite ale partidelor care formează coaliţia guvernamentală din Spania cu privire la modul cum ar trebui implementată măsura reducerii duratei programului săptămânal de lucru,......
Statele Unite impun sancțiuni împotriva unui grup IT din China, pe care-l acuză că sprijină hackeri care sabotează companii americane
Statele Unite impun sancțiuni împotriva unui grup IT din China, pe care-l acuză că sprijină hackeri care sabotează ...
Guvernul american a anunţat vineri că va adopta sancţiuni contra unui grup chinez specializat în securitate cibernetică, ...
Vinurile roșii franțuzești se confruntă cu un declin „existenţial”, din cauza schimbării gusturilor printre consumatorii tineri
Vinurile roșii franțuzești se confruntă cu un declin „existenţial”, din cauza schimbării gusturilor printre ...
Vinurile roşii franţuzeşti se confruntă cu un declin "existenţial" dacă nu se adaptează, pentru că generaţiile tinere ...
Ministerul Dezvoltării a publicat în dezbatere publică priorităţile pentru Programul Anghel Saligny
Ministerul Dezvoltării a publicat în dezbatere publică priorităţile pentru Programul Anghel Saligny
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a publicat vineri, spre dezbatere publică, un proiect ...