Facebook a obţinut 16 miliarde dolari prin cea mai mare ofertă publică a unei companii tehnologice

Facebook a obţinut 16 miliarde de dolari prin cea mai mare ofertă publică iniţială efectuată vreodată de o companie din sectoul tehnologiei, preţul de 38 de dolari pe acţiune fiind la limita maximă a intervalului de preţ stabilit de compania de socializare pe Internet.
Economica.net - vin, 18 mai 2012, 07:33
Facebook a obţinut 16 miliarde dolari prin cea mai mare ofertă publică a unei companii tehnologice

Compania condusă de fondatorul Mark Zuckerberg, în vârstă de 28 de ani, a vândut 421,2 milioane de acţiuni, la preţul de 38 de dolari pe unitate, potrivit datelor Bloomberg.

Facebook a ridicat oferta în această săptămână atât prin creşterea volumului acţiunilor scoase pe piaţă cu 25%, cât şi prin majorarea intervalului de preţ de la 28-35 dolari la 34-38 dolari pe acţiune, deciziii luate de companie datorită entuziasmului investitorilor pentru operaţiune.

Oferta marchează un moment de vârf al evoluţiei Facebook în mai puţin de un deceniu, de la o companie înfiinţată într-o cameră de cămin a Universităţii Harvard la o reţea de socializare cu peste 900 de milioane de utilizatori.

Facebook a anunţat, miercuri, într-un raport către Comisia de Valori Mobiliare din SUA, că nu intenţionează să floteze pe bursă noi acţiuni după încheierea ofertei de joi.

Zuckerberg a convins investitorii să cumpere acţiunile Facebook la un preţ ridicat, dar se confruntă cu poblema încetinirii creşterii vânzărilor, după ce profitul a scăzut cu 12% în trimestrul trecut.

„Acţiunile vor creşte în prima zi de tranzacţionare, dar nu ştiu dacă tendinţa va continua”, a declarat Walter Todd, care administrează active de 940 milioane dolari ca director la compania Greenwood Capital din Greenwood, Carolina de Sud.

El a adăugat că va aştepta până când Facebook va raporta rezultatele din trimestrul al doilea înainte de a cumpăra acţiuni ale companiei.

Acţiunile vor intra la tranzacţionare vineri, la bursa Nasdaq.

Facebook a angajat peste 30 de aranjori pentru oferta publică iniţială, conduşi de Morgan Stanley, JPMorgan Chase şi Goldman Sachs.

Te-ar mai putea interesa și
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit pe Ciolacu cu 2.742 de voturi
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit ...
Site-ul Autorităţii Electorale Permanente, prezenta.roaep.ro, indică luni centralizarea 100% a proceselor verbale la primul tur al alegerilor prezidenţiale....
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Liderul PNL Botoşani, Valeriu Iftime, consideră că preşedintele României, Klaus Iohannis, are o vină "enormă" în ...
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel intenţionează să renunţe la 5.000 de angajaţi până în 2030 şi la încă 6.000 prin vânzarea ...
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor fără fum
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor ...
Consecventă cu angajamentul său de a accelera tranziția către un viitor fără țigări, Philip Morris România (PMI) ...