Cursul de schimb a urcat uşor în prima oră a şedinţei interbancare de vineri şi a ajuns aproape de 4,45 lei/euro, iar dealerii cred că BNR va interveni indirect, din nou, pentru a tempera deprecierea leului dacă va fi depăşit nivelul de 4,45 lei/euro.
La deschiderea şedinţei euro a fost cotat la 4,4450 – 4,4460 lei, foarte aprope de cotaţiile de la închiderea sesiunii precedente, de 4,4440 – 4,4460 lei/euro.
Ulterior, cursul a continuat să crească uşor, în cadrul unor tranzacţii cu volume reduse. Astfel, în jurul orei 10:00, băncile cotau euro la 4,4470 – 4,4490 lei/euro, cu 0,3 bani peste ziua anterioară.
Pieţele internaţionale sunt în continuare tensionate cu privire la soarta Greciei, dacă aceasta va ieşi din zona euro, dar şi la sistemul bancar din Spania. Moody’s a retrogradat ratingurile a 16 bănci spaniole, inclusiv Santander şi BBVA, acuzând recesiunea economică, pierderile tot mai mari din credite neperformante şi capacitatea redusă a guvernului de la Madrid de a susţine instituţiile financiare cu probleme.
Cursul de referinţă leu/euro anunţat joi de Banca Naţională a României (BNR) a scăzut cu 0,28 bani, la 4,4435 lei/euro, după patru zile consecutive în care rata oficială a depăşit record după record. Banca centrală a afişat miercuri cel mai ridicat curs de referinţă leu/euro din istorie, de 4,4463 unităţi.
Cursul leului faţă de euro a atins maxim după maxim de la începutul lunii mai, leul depreciindu-se până miercuri cu 1,1%, iniţial din cauza turbulenţelor de pe scena politică locală, după care au urmat temerile privind soliditatea zonei euro.
În acest an, leul a scăzut cu 2,93% în raport cu euro, de la un curs de 4,3197 lei/euro la finalul lunii decembrie.