În urma summitului G8 de la Camp David, lui Obama, aflat în plină campanie electorală pentru realegerea sa în noiembrie, urmează să i se alăture în jur de 50 de lideri din lumea întreagă, ceea ce face ca acest summit să fie cel mai important de la crearea Alianţei Nord-Atlantice cu peste 60 de ani în urmă, potrivit organizaţiei înseşi.
Celor 28 de ţări din Europa şi America de Nord membre ale Alianţei Atlantice, li se vor alătura naţiuni din Asia şi din Orientul Mijlociu care participă la coaliţia internaţională din Afganistan.
Este vorba de primul summit NATO care se desfăşoară pe pământ american de peste un deceniu.
Reuniţi în imensul Palat al Congreselor ultra-protejat, liderii urmează să discute despre strategia încheierii misiunii din Afganistan, care se aşteaptă să deschidă calea unei retrageri până la sfârşitul anului 2014 a celor 130.000 de soldaţi desfăşuraţi în ţara asiatică.
‘Am intrat împreună, vom ieşi împreună’, rămâne laitmotivul secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, chiar dacă Franţa a decis să accelereze procesul retrăgându-şi trupele combatante până la sfârşitul acestui an.
Noul preşedinte francez Francois Hollande a făcut cunoscut acest lucru încă de la sosirea sa la Washington vineri, în timpul unei întâlniri cu Obama, afirmând că această promisiune făcută în timpul campaniei electorale nu este negociabilă.
Poziţia franceză a fost ‘înţeleasă’, a dat asigurări sâmbătă pentru AFP noul ministru francez al apărării, Jean-Yves Le Drian, prevăzând că acest summit de două zile va fi cel al ‘consensului’ asupra acestei chestiuni.
Hollande are prevăzută duminică o întâlnire bilaterală cu secretarul general al NATO, potrivit serviciului de presă al celui din urmă. La rândul său, preşedintele Obama urmează să se întreţină cu omologul său afgan Hamid Karzai înaintea summitului, care va începe oficial la ora 19.15 GMT.
Profitând de această prezenţă excepţională de lideri, militanţi pacifişti şi membri ai mişcării Occupy au prevăzut să defileze în centrul oraşului Chicago duminică la prânz ora locală, după ce au manifestat deja zgomotos vineri şi sâmbătă.
Importante forţe de ordine au fost mobilizate, inclusiv vedete ale gărzilor de coastă echipate cu mitraliere, care vor patrula râul Chicago şi lacul Michigan, pentru a evita orice exces susceptibil să umbrească bilanţul summitului şi chiar imaginea lui Obama.
Trei bărbaţi au fost inculpaţi sâmbătă pentru că au proiectat un atentat contra cartierului general de campanie al lui Obama în centrul oraşului.
În afară de Afganistan, prioritatea summitului va fi să oficializeze prima fază a scutului antirachetă al NATO, proiect destinat să protejeze Europa de tiruri de rachetă provenind din Orientul Mijlociu, în special din Iran. Acest proiect ambiţios, bazat pe tehnologie americană, este puternic criticat de Rusia, care vede în el o ameninţare la adresa securităţii sale, acuzaţii respinse de NATO.
Secretarul general al NATO urmează de asemenea să prezinte 25 de proiecte de cooperare în cadrul unui program supranumit ‘Smart defence’ (apărare inteligentă), lansat pentru a reduce impactul reducerii cheltuielilor militare, mai ales în Europa.