„Dincolo de această Politică Agricolă Comună decisă la nivel comunitar şi care stabileşte reguli comunitare, dar şi oportunităţi de dezvoltare, cred că este nevoie de o viziune integratoare în România pe sectoare, pe regiuni şi eventual pe structuri de producţie, astfel încât România să facă alegerile cele mai bune pentru utilizarea oportunităţilor care există în această politică comunitară”, a spus Cioloş.
Acesta a precizat că, în acest sens, ar vedea rolul unei strategii care să încurajeze fermele din România să investească în inovare şi în modernizare.
„În prezent, eu văd rolul unei strategii care să încurajeze fermele din România să investească în inovare şi în modernizare, nu numai în creşterea productivităţii ci şi în cea a capacităţilor de stocare şi a prezenţei directe pe piaţă a producătorilor. Dincolo de plăţile directe şi nivelul lor, pentru fermele mari este un element esenţial acest potenţial de productivitate neutilizat în România, acest rezervor de productivitate care poate să contribuie la dezvoltarea agriculturii din România, valorificând direct pe piaţă acestă producţie”, a adăugat Cioloş.
În opinia comisarului european, problematica fermelor mici trebuie tratată specific cu orientarea lor pe produse cu mai bună valoare adăugate pe piaţă, respectiv produse tradiţionale şi ecologice.
„În paralel ar fi utilă şi o abordare sectorială sau încrucişat sectorial-regională pentru a vedea ce instrumente specifice, care pot găsite în PAC, pot fi folosite în restructurarea unui sector sau altul, pornind practic de la un specific regional”, a adăugat comisarul european, Dacian Cioloş.