Printre companiile de stat din Kazahstan se numără şi producătorul de petrol şi gaze KazMunaiGaz (KMG), proprietarul Rompetrol.
Îndatorarea statului este plafonată la 60% din PIB, iar companiile de stat ar trebui să aibă de asemenea limite pentru îndatorare şi împrumuturi externe, a declarat Zhamişev într-un interviu.
„Avem deja limite pentru datoria statului, dar din nefericire nu avem limite la datoria la nivel cvasi-statal. În acelaşi timp, avem companii mari care trebuie să se dezvolte şi, prin urmare, trebuie să se împrumute de pe piaţa internaţională, în condiţiile cele mai bune posibil”, a spus el.
Kazahstan a folosit zece miliarde de dolari din fondul în care acumulează venituri din sectorul petrolier pentru a susţine băncile şi companiile în contextul blocării pieţelor internaţionale de finanţare în 2008. Economia ţării ar urma să crească cu 6% în acest an, după un avans de 7,5% în anul anterior, potrivit FMI.
FMI estimează datoria brută a guvernului kazah la 8,3% din PIB anul următor, a şaptea cea mai redusă din lume şi în declin de la 9,6% în 2012 şi 10,9% în anul precedent. Statul nu are scadente obligaţiuni în valută, după ce le-a răscumpărat pe ultimele în 2007.
„Nu este vorba doar de limitare, ci şi de modul de administrare a datoriei cvasi-statale”, a spus Zhamişev.
KMG, cu venituri de 2.600 miliarde de tenge (17,6 miliarde de dolari) anul trecut, are datorii de circa 13,6 miliarde de dolari, potrivit calculelor Bloomberg. KMG a anunţat, în martie, că va împrumuta anul următor 2,5 miliarde de dolari prin vânzarea de obligaţiuni către Fondul Naţional al Petrolului şi nu va mai trebui să se împrumute în străinătate în acest an de pe pieţele internaţionale. Fondul este administrat de banca centrală din Kazahstan.