„Primele investigaţii au confirmat că zborurile cu (elicoptere de tip) EC135 rămân sigure”, a subliniat un purtător de cuvânt al Eurocopter. Constructorul subliniază că îşi dedică toate eforturile identificării cauzei acestei probleme.
Directiva EASA, a cărei existenţă a fost semnalată de ziarul Financial Times Deutschland, datează din 17 mai.
Agenţia europeană le cere operatorilor de elicoptere de tip EC135 şi ale versiunii sale militare EC635 să efectueze o inspectare vizuală a sistemului rotorului înaintea fiecărui zbor în parte, iar în cazul în care sunt detectate fisuri să înlocuiască butucul rotorului principal.
Elicopterul de tip EC135, un bimotor din clasa celor de trei tone, s-a vândut în peste 1.000 de exemplare unui număr de 270 de clienţi. Flota însumează peste 2,3 milioane de ore de zbor, subliniază Eurocopter.
Deşi natura problemei rămâne să fie stabilită, aceasta aminteşte inevitabil de microfisurile detectate de la începutul anului în aripile avioanelor „superjumbo” de tip A380 ale companiei Airbus, societatea-soră a Eurocopter. Aceste fisuri apărute la câteva zeci de piese de susţinere dintre cele aproximativ 4.000 pe care le conţine fiecare avion, au costat deja Airbus peste 260 de milioane de euro.