„Industria asigurărilor este una strategică pentru economia României, dar este dominată de grupuri financiare străine. Din punctul meu de vedere, subsidiarele locale ale companiilor de asigurări trebuie să fie sau să devină profitabile şi să îşi bazeze dezvoltarea afacerilor pe resurse interne, pe forţe proprii, şi mai puţin din eventualele infuzii de capital din partea acţionarilor, care aproape în mod sigur, pe fondul crizei financiare şi a turbulenţelor din zona euro, nu vor mai aduce noi aporturi”, a spus Bir, prezent la un eveniment de specialitate.
La finele anului 2010, potrivit datelor CSA, capitalul străin reprezenta 91,4% din valoarea totală a capitalului social subscris la societăţile de asigurare.
„Clasamentul ţărilor de provenienţă a capitalului la 31 decembrie 2010, realizat în funcţie de ponderea capitalului subscris de investitorii din aceste ţări în valoarea agregată la nivelul pieţei a capitalului social subscris, era comparabil cu cel de la sfârşitul anului 2009 şi se prezenta astfel: Franţa – 31,93% din total, Austria – 24,62%, Olanda – 14,22%, România – 8,6%, Marea Britanie – 4,63%, alte ţări – 16%”, se arată în raportul CSA.
În 2010, asigurătorii aveau un capital de 4,17 miliarde de lei.
Potrivit datelor din 2011, Allianz-Ţiriac a ocupat poziţia a doua în topul asigurătorilor locali, după Astra.
Cu un capital social de 99,4 milioane de de lei, asigurătorul este controlat de grupul german Allianz – 52,16% şi Vesanio Trading Limited (Cipru) – 44,48%, companie deţinută de omul de afaceri Ion Ţiriac.