Cum au ieșit cu succes din faliment insulele Seychelles

Grecia este în pragul falimentului. Acum patru ani şi insulele Seychelles au fost în aceeaşi situaţie, dar economia a fost scoasă din impas cu noi împrumuturi şi cu strategii de redresare bine puse la punct.
Economica.net - mar, 22 mai 2012, 15:26
Cum au ieșit cu succes din faliment insulele Seychelles

Din punct de vedere geopolitic, ţara insulară situată în Oceanul Indian este parte a Africii. Dar arhipelagul celor 115 insuliţe nu prea are nici o legătură cu continentul negru.

Republica Seychelles se află la o depărtare de 1600 de kilometri de continent. Celor aproximativ 85.000 de locuitori de pe insulele Mahé, Praslin şi La Dique – cele mai mari din arhipelag – le merge bine.

„La nevoie, oamenii încă mai pot pescui. Ceva de mâncare se găseşte întotdeauna”, mărturiseşte Kerstin Henri – consul onorific în Seychelles, relateaza Deutsche Welle

În ziua de azi nu se mai observă nimic din problemele financiare uriaşe cu care s-a confruntat ţara până nu de mult. Sufocat de datorii, acum patru ani, acest paradis a intrat în faliment peste noapte.

„Atunci nu existau reglementări clare privind rambursarea creditelor. Acestea trebuiau restituite în devize pe care ţara nu le mai avea „, explică Henri.

Ulterior, economia mondială a intrat în declin, turismul a scăzut, iar preţurile la ţiţei şi alte materii prime au crescut razant. Piaţa neagră a devizelor a înflorit, iar rezervele monetare s-au epuizat. În 2008, guvernul nu a mai putut contracta niciun credit.

Intervenţia Fondului Monetar Internaţional, care a elaborat, împreună cu guvernul, un plan de redresare economică şi i-a oferit acestuia un nou împrumut a salvat insulele de la faliment.

Una din primele măsuri a fost devalorizarea monedei naţionale (rupia) cu peste 40%. „În prezent nu mai există o piaţă neagră. Pur şi simplu nu mai merită”, povesteşte Ben. Bărbatul care lucrează ca taximetrist s-a mutat din Tanzania în Seychelles acum 28 de ani.

Sistemul fiscal a fost reformat, administraţia şi managementul fondurilor au fost îmbunătăţite – lucru care a dus la consolidarea bugetului şi sporirea credibilităţii. Cu un venit mediu anual de circa 11.000 de dolari (8650 euro) pe cap de locuitor, Seychelles se numără printre cele mai bogate ţări africane.

Salvată de la faliment a fost, în primul rând, datorită frumuseţii peisajelor sale. Anual, numai numărul germanilor care-şi petrec vacanţa pe una din cele 115 insule este de 20.000, dintr-un total de 150.000 de turişti.

Aproximativ 30% din populaţia arhipelagului lucrează în turism. Pentru consolidarea acestui sector, conducerea locală, în colaborare cu statele vecine Mauritius, Madagascar şi La Reunion, a elaborat un nou plan de dezvoltare regională sub denumirea de „Vanilla Islands”.

„Ne-am propus să atragem mai mulţi turişti, mai ales în extrasezon”, susţine Lena Hoareau – de la Ministerul Turismului din Seychelles. Printre altele, se doreşte eliminarea prejudecăţii, conform căreia insulele ar fi accesibile numai turiştilor înstăriţi.

Pe lângă turism, marii angajatori din insule sunt „Indian Ocean Tuna” – una dintre cele mai mari companii de prelucrare a peştelui din lume, fabrica de bere Seybrew şi sectorul construcţiilor.

„Din păcate, în aceste insule nu se poate cultiva mai nimic, deci nu se practică agricultura”, susţine consulul onorific, Kerstin Henri. „Dar cine vrea să muncească pe Seychelles, poate avea cel puţin trei job-uri”, adaugă Henri. „Iar cine e şomer aici înseamnă că pur şi simpu e un om leneş”, completează Ben.

Te-ar mai putea interesa și
Nawaf Salameh, fondatorul Alexandrion Group, a cumpărat hotelul Orizont de la FEPER. Cât a dat pe el
Nawaf Salameh, fondatorul Alexandrion Group, a cumpărat hotelul Orizont de la FEPER. Cât a dat pe el
Nawaf Salameh, fondatorul Alexandrion Group, a cumpărat hotelul Orizont din Predeal. Hotelul a fost scos la licitație din luna septembrie a acestui an. ...
Traian Halalai a primit un nou mandat la conducerea Exim Banca Românească
Traian Halalai a primit un nou mandat la conducerea Exim Banca Românească
Conducerea Exim Banca Românească va fi asigurată, în următorii patru ani, de Traian Halalai în calitate de preşedinte ...
Activele nete ale fondurilor de investiții care activează în România au ajuns în octombrie la valoarea de 48,5 miliarde de lei
Activele nete ale fondurilor de investiții care activează în România au ajuns în octombrie la valoarea de 48,5 miliarde ...
Activele nete ale celor 247 de fonduri deschise şi închise, locale şi străine, din România au crescut în luna octombrie, ...
CNAIR a primit trei oferte la licitația pentru construirea lotului 2 al Autostrăzii Pașcani – Suceava. În cursă au intrat două asocieri de firme românești și una de firme italiene
CNAIR a primit trei oferte la licitația pentru construirea lotului 2 al Autostrăzii Pașcani – Suceava. În cursă ...
Directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) Cristian Pistol a anunțat că ...