OCDE: Europa să dea mesajul că va folosi bazooka cea mare pentru a-şi apăra copiii

Europa ar trebui să transmită mesajul că are suficientă forţă şi va folosi "bazooka cea mare" împotriva oricui va încerca să îi ameninţe "copiii", a afirmat marţi secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), Angel Gurria, relatează CNBC.
Economica.net - mar, 22 mai 2012, 18:01
OCDE: Europa să dea mesajul că va folosi bazooka cea mare pentru a-şi apăra copiii

‘Nu vă luaţi de copiii mei pentru că am suficientă forţă şi voi folosi bazooka cea mare împotriva oricui va încerca să doboare una dintre ţările mele” ar trebui să spună liderii europeni, a afirmat Gurria la prezentarea noilor previziuni economie ale OCDE.

În opinia sa, europenii trebuie să dea asigurări că vor face orice este nevoie pentru stabilizarea pieţelor şi randamentelor, iar contagiunea nu se va produce pentru că vor face totul pentru susţinerea Spaniei şi Italiei, care şi-au făcut temele şi aplică politicile asumate, speculaţiile împotriva lor fiind inutile.

Oficialul OCDE consideră că liderii europeni au la dispoziţie mijloacele necesare pentru a da un astfel de mesaj investitorilor.

„Aveţi instituţii precum Banca Centrală Europeană (BCE), Banca Europeană pentru Investiţii (BEI), fondurile de salvare EFSF şi ESM, şi cele 430 de miliarde de dolari atrase de FMI”, a argumentat reprezentantul OCDE.

Gurria a avertizat că cea mai mare ameninţare pentru economia mondială este continuarea crizei politice şi economice din Grecia şi impactul asupra zonei euro.

El a arătat că lipsa de acţiune a liderilor europeni a dus la o criză într-un stat membru care a costat peste 2% din economia zonei euro şi care este numai începutul contagiunii nu doar în zona euro, dar la nivelul întregii economii mondiale. Din acest motiv, liderii şi instituţiile europene ar trebui să facă tot ce le stă în putere să prevină ieşirea de sub control a crizei.

„Costul pierderilor pe pieţele bursiere şi a celor legate de locurile de muncă şi creşterea economică sunt acum un multiplu al datoriilor totale ale Greciei”, a spus Gurria.

OCDE a avertizat marţi că redresarea economică fragilă din statele dezvoltate este condusă de Statele Unite şi Japonia, dar progresele pot fi stopate dacă zona euro nu reuşeşte să controleze criza.

Organizaţia anticipează o încetinire a creşterii economiei mondiale în acest an la 3,4%, de la 3,6% în 2011, urmând să accelereze la 4,2% în 2013.

Economia zonei euro se va contracta cu 0,1% în acest an, iar în 2013 va avansa cu 0,9%. În Germania va avea loc o creştere economică de 1,2% în acest an şi de 2% în cel viitor, potrivit OCDE.

SUA vor înregistra un avans al PIB de 2,4% în acest an şi de 2,6% în 2013. În Japonia, creşterea va fi de 2%, respectiv 1,5%.

Te-ar mai putea interesa și
Austria este deschisă să accepte intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen și cu frontierele terestre
Austria este deschisă să accepte intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen și cu frontierele terestre
Austria şi-a arătat vineri disponibilitatea de a ridica dreptul de veto în privinţa aderării complete a României şi Bulgariei în spaţiul de liberă circulaţie Schengen, ultimul obstacol......
Revolut își face rețea proprie de ATM-uri și va acorda credite pentru companii. Banca digitală a ajuns la 50 de milioane de clienți și a lansat un card special din metal
Revolut își face rețea proprie de ATM-uri și va acorda credite pentru companii. Banca digitală a ajuns la 50 de milioane ...
Pentru 2025, Revolut a pregătit lansarea creditului ipotecar, integral digitalizat, a propriei rețele de bancomate și ...
Seulul susține că Rusia a livrat Coreei de Nord rachete antiaerine în schimbul trupelor trimise să lupte în Ucraina
Seulul susține că Rusia a livrat Coreei de Nord rachete antiaerine în schimbul trupelor trimise să lupte în Ucraina
Rusia a furnizat Coreei de Nord rachete antiaeriene în schimbul trimiterii a mii de soldaţi pentru a sprijini războiul ...
Sebastian Burduja: Cel mai probabil vom depăşi în 2024, după foarte mulţi ani, 1.000 de MW noi instalați în Sistemul Energetic Naţional
Sebastian Burduja: Cel mai probabil vom depăşi în 2024, după foarte mulţi ani, 1.000 de MW noi instalați în Sistemul ...
Capacităţile de producţie a energiei electrice puse în funcţiune până la această dată totalizează 900 MW şi ne ...