Modificarea va fi introdusă printr-o ordonanţă de urgenţă privind reducerea cheltuielilor publice şi argumentată prin necesitatea respectării Tratatului privind Funcţionarea Uniunii Europene în domeniul ajutorului de stat.
Tratatul invocat stabileşte că orice stat membru poate lua măsurile pe care le consideră necesare pentru protecţia intereselor esenţiale ale siguranţei sale şi care se referă la producţia sau comerţul cu
armament, muniţie şi material de război, dar că aceste măsuri nu trebuie să modifice condiţiile de concurenţă pe piaţa internă în ceea ce priveşte produsele „ce nu sunt destinate unor scopuri
specific militare”.
Legislaţia în vigoare stabileşte că salariaţii încadraţi pe perioadă nedeterminată la firme din industria de apărare şi care nu lucrează din lipsă de comenzi sau contracte vor efectua activităţi de întreţinere, conservare, reparaţii, pază şi administrative, iar fondul lunar necesar acoperirii salariilor acestora este asigurat de la buget.
Acest sistem va fi însă modificat de Guvern, care va stabili că, în intervalul în care beneficiază de sume alocate de la buget, angajaţii pot desfăşura „numai activităţi indisolubil” legate de producţia sau comerţul cu armament, muniţie şi material de război. Activităţile vor fi stabilite prin hotărâre a Guvernului.
La începutul lunii mai, angajaţii Fabricii de Pulberi Făgaraş au întrerupt activitatea nemulţumiţi că nu şi-au mai primit salariile de patru luni, reprezentanţii CNS „Cartel ALFA” anunţând că şi salariaţii celorlalte uzinele de armament şi muniţie din ţară vor adopta aceeaşi măsură.
În industria de apărare lucrează aproximativ 1.600 de angajaţi care asigură întreţinerea şi paza unităţilor pe perioada în care acestea nu se desfăşoară activitatea de bază.