„Nu reformei muncii injuste pentru muncitori”, „Nu contractelor pubelă”, „Vinovaţii să plătească pentru criză”, se putea citi pe pancartele afişate de manifestanţi, încadraţi de un important dispozitiv de poliţie, la circa 100 de metri de intrarea principală a sediului Congresului Deputaţilor.
Liderii principalelor două sindicate ale ţării, Ignacio Fernandez Toxo (CCOO) şi Candido Mendez (UGT), s-au amestecat printre manifestanţi, după care au mers să transmită o scrisoare Congresului, în care cer preşedintelui său şi liderilor grupurilor parlamentare să nu voteze reforma.
„Această reformă provoacă o accelerare a ritmului de distrugere a locurilor de muncă în Spania”, care se poate agrava pe viitor, a afirmat Toxo.
„Trebuie să fie clar” că sindicatele „nu vor înceta să o denunţe şi să ceară să fie modificată profund”, a precizat Mendez.
„Este o ruşine, ei aplică reduceri celor mărunţi, nouă, muncitorilor, care suntem majoritatea, şi dau bani băncilor”, a denunţat Carmen Rodriguez, angajată în comerţ.
„Îşi bat joc de noi”, a apreciat Luis Lopez Garcia, un funcţionar de la Primăria din Madrid, denunţând o reformă care „distruge toate drepturile muncitorilor”.
Mai multe mitinguri erau de asemenea prevăzute în ţară, la o zi după cele care au reunit sute de persoane la Barcelona, Badajoz, Caceres sau Sevilia.
Majoritatea de dreapta a acceptat deja amendamente care prevăd evaluarea reformei peste un an, chiar dacă este deja în vigoare, şi suprimarea noului contract de un an fără indemnizaţie de concediere, prevăzută atunci când şomajul va scădea sub 15 la sută, faţă de 24,44 la sută în prezent.