Handicapul reţetei electronice care va fi folosită de la 1 iulie

La 1 iulie medicii de familie sunt obligaţi prin lege să prescrie medicamente pe reţetă electronică. Folosirea reţetei electronice va începe cu un mic handicap: informaţiile despre medicamente - dozele, interacţiunile - lipsesc din sistem. Ele nu au fost încă transformate în format digital, a spus Dorin Ionescu, şeful interimar al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. 
Cristina Şomănescu - vin, 25 mai 2012, 10:48
Handicapul reţetei electronice care va fi folosită de la 1 iulie

Precizăm că până la sfârşitul anului 2012, medicii vor putea folosi şi reţetele pe hârtie, adică formularul tipizat în trei culori autocopiativ.
Revenind la folosirea reţetei electronice, şeful CNAS a spus că va începe „cu un mic handicap: nu avem informaţii despre medicamente (n. red. cele care urmează să fie prescrise) în format digital”. Este vorba despre rezumatul caracteristicilor medicamentului, adică dozele, interacţiunile cu alte medicamente, contraindicaţii, reacţii adverse, etc. Aceste informaţii lipsesc momentan din sistem.
Digitalizarea informaţiei despre medicamente se poate face dacă acestea au fost transformate în pdf-uri, dar nu dacă au fost scanate. În acest moment, Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) dispune de aceste informaţii doar scanate, adică sub formă de poze. Drept care, ele nu sunt operabile în sistem.
„Rămâne de adăugat (n. red. în sistem electronic) fişierul cu medicamentele, care va fi elaborat cu producătorii de medicamente, cel puţin în cazul medicamentelor cu mare risc de interacţiune şi cu fereastră terapeutică îngustă”, a mai spus Dorin Ionescu.
Acum nu avem date despre medicamente de la Agenţia Naţională a Medicamentului (ANMDM). Momentan, sistemul nu poate să verifice dozele corecte ale medicamentelor, interacţiunile dintre ele.

Începând cu data de 1 iulie 2012, toţi medicii care sunt în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate sunt obligaţi să folosească reţeta electronică.

Ce este reţeta electronică şi cum funcţionează ea

Reţeta electronică este un fişier care se traduce pe ecranul calculatorului într-o imagine similară cu cea a reţetei pe hârtie, explică Dorin Ionescu.
Medicii de familie se autentifică printr-un certificat digital. Când va fi funcţional cardul de sănătate (în 2013), pacienţii se vor autentifica şi ei cu ajutorul cardului.
Următorul pas se referă la identificarea pacientului cu CNP-ul. Când vom avea card de sănătate, ne vom identifica în sistem cu codul de asigurat. E imperativ să avem un cod de asigurat, distinct de codul numeric personal, pentru a ne securiza datele personale, precum data naşterii, genul, explică Dorin Ionescu.
Codul de asigurat nu oferă informaţii referitoare la data naşterii şi genul pacientului.
Revenind la algoritmul de prescriere electronică, medicul introduce în sistem CNP-ul pacientului şi verifică dacă e asigurat şi ce statut are. Funcţie de informaţia cu care pacientul apare în sistem, medicul validează că pacientul are dreptul la reţetă. Concret, pacienţii care nu au plătit contribuţia la Sănătate şi figurează ca atare în sistem vor beneficia exclusiv de pachetul minimal de servicii: urgenţe şi boli endemoepidemice. Cei asiguraţi cu plata la zi a contribuţiei la Fond beneficiază de pachetul de servicii de bază, iar pacienţii care cad sub incidenţa unor legi speciale au drepturi suplimentare, în regim de compensare/gratuităţi.
În continuare, medicul alege boala pacientului în cauză, explică Dorin Ionescu. În reţeta electronică a dispărut diagnosticul în cuvinte al pacientului, ne spune Sandra Alexiu, secretar la Societatea Naţională de Medicină de Familie.
Următorul pas vizează alegerea medicamentelor prescrise, ori pe denumire comună internaţională, ori pe denumire comercială, doza, perioada pentru care sunt prescrise, modul de administrare.
Dacă medicul prescrie medicamentele peste doza maxim admisă pe zi, în cantitate totală prea mare relativ la perioada de administrare sau medicamentele prescrise indică interacţiuni periculoase pentru pacient, atunci sistemul generează un mesaj de atenţionare, care-i semnalează medicului aceste probleme. Medicul are opţiunea de a-şi asuma decizia de prescriere a acelor medicamente, cu riscurile semnalate de sistem.

Următorul pas este validarea de sistem a reţetei şi transmiterea ei la toate farmaciile din ţară, explică Dorin Ionescu. Iată cum: după validare, reţeta se găseşte pe serverul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Ca să o găsească, farmacistul la care mergi ca să ţi-o elibereze o caută pe server, adaugă Dorin Ionescu. Seria şi numărul reţetei se generează automat.

În fine, medicul tipăreşte reţeta electronică şi o dă pacientului să meargă cu ea la farmacie. Acest formular este opţional. Obligatoriu însă este exemplarul tipărit al reţetei electronice cu semnătura pacientului, care trebuie dus la Casa de Asigurări, explică Dorin Ionescu.
Atenţie: în 2012, reţeta electronică va fi eliberată doar în judeţul din care este medicul prescriptor, adică medicul de familie. Declarativ, în 2013, când se va introduce cardul naţional de sănătate, pacienţilor li se va putea elibera reţeta electronică şi în alte judeţe.

Cum procedaţi la farmacie cu reţeta electronică

În primul rând, la farmacie vă identificaţi cu CNP-ul. Farmacistul verifică dacă pe CNP-ul dvs e vreo reţetă. Dacă pacientul vine cu reţeta tipărită, atunci farmacistul procedează la verificarea codului de bare al reţetei tipărite. Farmacistul completează în reţetă informaţiile cu medicamentele alese şi preţul lor, când s-a validat tranzacţia şi când s-au eliberat medicamentele. Dacă pacientul nu găseşte toate medicamentele într-o singură farmacie, merge la alta, în termen de 30 de zile de la prescrierea reţetei, desigur, pentru medicamentele rămase neeliberate. Prescripţia electronică rămâne deschisă până când se eliberează toate medicamentele prescrise.
La final, după ce i-au fost eliberate toate medicamentele prescrise, pacientul semnează că i s-a eliberat reţeta. Când vom avea card naţional, se va renunţa la semnătură, conchide Dorin Ionescu.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul vizitei acestuia la Ankara,......
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...