Pregătirea turneului final organizat între 8 iunie şi 1 iulie a costat Ucraina peste 10 miliarde euro, în timp ce reţeta încasărilor va atinge maxim jumătate de miliard, estimează Erik Naiman, un specialist financiar al grupului de investiţii Capital Times. Citeste aici cat ar urma sa castige Ucraina si Polonia din organizarea Euro 2012
Cheltuielile sunt comparabile cu cele făcute de Grecia, pentru organizarea JO 2004 de la Atena. Iniţial, Ucraina se baza pe investiţiile private în modernizarea infrastructurii, care să acopere până la 60 la sută din necesar. Criza economică din 2008 a dat peste cap planurile guvernului ucrainean, al cărui PIB a scăzut cu 14,8 la sută în 2009.
Banii privaţi au ajuns doar pentru a construi şi moderniza stadioanele din Doneţk şi Harkov, două din cele 4 oraşe gazdă ale turneului final. Lucările la arenele din Kiev şi Lvov, construcţia de noi terminale la aeroporturi şi anumite şosele au fost finanţate din banul public.
Ucraina s-a îndatorat mult pentru a putea acoperi investiţiile şi va trebui să plătească circa 1 miliard euro pe an, timp de mai mulţi ani, pentru a le returna.
Sub pretextul terminării mai rapide a lucrărilor, guvernul a modificat legislaţia pentru a permite evitarea sistemului de licitaţii publice. Astfel mita pentru obţinerea de lucrări atingea şi până la 40 la sută din totalul costurilor.