„Odată de platforma va fi funcţională, vom oferi acţiuni OPCOM participanţilor pe piaţa electricităţii şi gazelor şi poate altor burse europene de energie, în scopul de a asigura o largă participare a participanţilor pe piaţă în acţionariatul OPCOM ca bază a unei puternice guvernanţe corporative”, se arată în memorandumul de politici economice şi financiare semnat de Guvern cu FMI, document obţinut de MEDIAFAX.
Ideea intrării în acţionariatul OPCOM a altor burse de energie a mai fost vehiculată în ultimii ani. De asemenea, fiecare guvern din ultimii cinci ani a încercat să impună OPCOM ca platformă regională de tranzacţionare a electricităţii, dar fără rezultat.
OPCOM, filială a companiei de stat Transelectrica, a încercat chiar să fuzioneze cu operatori similari din regiune, însă nu a reuşit.
În memorandum se precizează că „de îndată” ce platforma de tranzacţionare a gazelor va fi operaţională, toate contractele bilaterale de gaze naturale vor fi încheiate prin OPCOM.
Printe alte măsuri pe care Guvernul USL le pregăteşte pentru sectorul energetic se numără suprataxarea veniturilor excepţionale pe care companiile de petrol şi gaze le vor obţine după ce vor fi eliminate tarifele reglementate, precum şi elaborarea unui nou set de redevenţe pentru resursele naturale.
Fondurile pe care Guvernul estimează că le va încasa din suprataxarea veniturilor excepţionale ale companiilor petroliere ar urma să fir utilizate pentru protejarea consumatorilor vulnerabili de impactul pe carte îl va avea dereglementare pieţei de energie şi gaze.
Executivul a constituit o comisie interministerială care are sarcina să elaboreze, după ce se va consulta cu companiile de petrol şi gaze, un pachet de reglementări pentru această industrie, măsuri fiscale şi prevederi privind redevenţele.
„Pachetul va acoperi (…) o suprataxă care să capteze parţial veniturile extraordinare pe care le vor realiza companiile ca urmare a liberalizării preţurilor la gaze. Fondurile astfel realizate vor contribui la finanţarea măsurilor de protejare a consumatorilor vulnerabili de impactul pe care îl va avea ajustarea preţurilor”, se arată în memorandum.
Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, declara recent că suprataxarea va fi aplicată din 2013.
De asemenea, Guvernul va elabora un nou regim de reglementare şi impozitare a sectorului de petrol şi gaze pentru perioada 2015-20124. Acest document urmează să fie elaborat până la sfârşitul acestui an.
În ultimii trei ani, statul a încasat redevenţe anuale de peste un miliard de lei pe an pentru toate tipurile de resurse exploatate pentru care se plăteşte această taxă.
Redevenţele de petrol şi gaze, cuprinse între 3,5% şi 13% din producţie, sunt fixate din 2004 până în decembrie 2014. Aceste taxe au fost stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV.
Principalele companii din sectorul petrolului şi gazelor din România sunt OMV Petrom, Rompetrol (deţinută de KazMunaiGaz din Kazahstan), Lukoil (Rusia), MOL (Ungaria), Eni (Italia) şi Romgaz Mediaş.