Săptămâna trecută, membrii străini ai consorţiului Kashagan, printre care se numără nume ca Eni, ExxonMobil şi Shell, au căzut de acord să suporte şi porţiunea de investiţii ce revenea KazMunaiGas, în ideea de a putea demara prima fază a producţiei la Kashagan în luna iunie 2013.
„Pentru consorţiu, este vorba de o sumă de aproximativ 986 milioane de dolari ce va fi plătită în 2012 şi 2013”, a declarat ministrul kazah al petrolului şi gazelor naturale, Sauat Minbaev. „Lichidităţile generate odată cu debutul producţiei comerciale vor fi suficiente pentru a susţine activităţile operaţionale”, a mai spus Minbaev.
Se estimează că zăcământul Kashagan ar conţine rezerve de aproximativ nouă miliarde de barili de ţiţei. În prima fază câmpul petrolifer ar urma să producă între 370.000 şi 450.000 de barili de ţiţei pe zi, cifră care s-ar putea dubla în a doua fază a proiectului în 2018 sau 2019. Însă ministrul kazah al petrolului a avertizat că cea de a doua fază a proiectului va necesita noi negocieri. „În prezent cea de a doua fază nu există. Dacă cea de a doua fază se va confirma, atunci va fi nevoie de noi negocieri”, a spus Minbaev.
Ministrul kazah al petrolului şi gazelor naturale a mai precizat că părţile au căzut de acord că societatea KazTransGas, divizia de transport a gazelor naturale a KazMunaiGas, va avea dreptul să cumpere până la 83% din gazele naturale produse în prima fază a proiectului Kashagan pentru a aproviziona piaţa internă până în 2041.
Proiectul petrolier Kashagan din Marea Caspică este cea mai mare descoperire petrolieră din ultimii 50 de ani. KazMunaiGas s-a alăturat acestui proiect în calitate de acţionar în anul 2005 şi ulterior şi-a dublat participaţia la 16,8%. Companiile Eni, ExxonMobil, Royal Dutch Shell şi Total deţin participaţii similare, în timp ce ConocoPhillips deţine 8,40%, iar compania niponă Inpex are o participaţie de 7,56%.