„Proiectul Legii energiei prevede un termen foarte scurt, deci necredibil, de liberalizare a preţului energiei electrice. Sunt mecanisme la nivelul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei şi al Guvernului care permit amânarea liberalizării. (…) Cel puţin pentru consumatorii noncasnici, calendarul nu poate fi implementat. Depinde doar de decizia politiă dacă se va implementa calendarul”, a afirmat Botezatu, care deţine şi poziţia de coordonator practică de energiei în Kinstellar.
Procesul de renunţare la tarifele reglementate la energie electrică este cerut de Fondul Monetar Internaţional şi va fi aplicat separat pentru consumatorii industriali şi pentru cei casnici.
Pentru consumatorii industriali, preţurile reglementate vor începe să fie eliminate, în etape, în luna septembrie. Aceste tarife vor fi complet eliminate până la 31 decembrie 2013.
Eliminarea preţurilor reglementate pentru consumatorii casnici va începe în 2013 şi va fi încheiată în 2017.
„Prima amânare estimată este implementarea legislaţiei secundare. Probabil va fi presiune externă pentru implementare. Statul încurajează de fapt subvenţionarea unor categorii de consumatori care nu ar trebuie să aibă preţ reglementat. Dacă se va amâna liberalizarea, probabil unii furnizori reglementaţi se vor gândi la acţiuni mai serioase”, a mai spus Botezatu.