Spania a înregistrat anul trecut un deficit bugetar de 8,9% din PIB, pe carear urma să îl reducă la 5,3% în 2012 şi la 3% în 2013, aşa cum a convenit cu miniştrii de Finanţe din zona euro. Obiectivele sunt considerate însă prea optimiste, din cauza receziunii în care se află economia.
Dacă Spania nu va primi oficial o prelungire a termeniului 2013 de aducere a deficitului bugetar la 3% din PIB, este pasibilă la amenzi.
Rehn a spus încă că Spania ar putea beneficia de o păsuire, dacă va prezenta un plan multi-anual privind reducerea deficitului bugetar.
„Suntem pregătiţi să analizăm o extindere a termenului pentru corectarea deficitului excesiv, cu condiţia ca Spania să controleze cheltuielile excesive, în special cele ale regiunilor autonome, şi să prezinte un plan bugetar solid pentru 2013-2014″, a spus Rehn.
Comisarul a arătat că prelungirea termenului până la care Spania trebuie să reducă deficitul bugetar la 3% din PIB respectă pe deplin reglementările UE.
„Spania a respectat ţintele privind deficitul structural şi dacă indicatorul va evolua aşa cum este planificat, atunci deficitul excesiv va fi provocat de creşterea economică sub aşteptări şi nu de lipsa disciplinei fiscale”, a spus Rehn.
El a adăugat că Spania este de fapt singura ţară din zona euro pentru care estimările arată creştere economică negativă în acest an şi cel viitor.
„Regulile Pactului de stabilitate şi creştere permit prelungirea termenelor, în aceste cazuri”, a subliniat comisarul.
Rehn a respins sugestiile că CE este îngăduitoare cu Spania, precizând că Italia nu va beneficia de acelaşi tratament.
Grecia a obţinut deja prelungirea cu doi ani a termenului de reducere a deficitului bugetar la nivelui de 3% din PIB, până în 2015.