Bosch: Ajutorul de stat constă în subvenţii, nu scutiri de taxe

Bosch va primi ajutor de stat pentru investiţiile de la Blaj şi la Cluj, dar acestea nu vor fi scutiri de plata impozitelor, ci subvenţii în baza facturilor prezentate de grup, reprezentanţii Bosch precizând că în lipsa sprijinului din partea statului român nu ar fi luat decizia de a investi în România.
Economica.net - joi, 31 mai 2012, 19:03
Bosch: Ajutorul de stat constă în subvenţii, nu scutiri de taxe

„În cadrul conferinţei de presă a grupului Bosch, care a avut loc în data de 31 mai, dintr-o eroare de traducere s-a înţeles faptul că grupul Bosch ar fi investit oricum în România – la Cluj şi la Blaj – chiar dacă nu primea ajutorul de stat din partea Guvernului român. Grupul Bosch subliniază faptul că ajutorul oferit de statul român a jucat un rol esenţial în alegerea celor două locaţii din România pentru construirea celor două fabrici şi că, fără acest sprijin din partea statului, nu ar fi fost luată decizia de a investi în România”, precizează reprezentanţii grupului german.

Brigitte Eble, directorul general al Robert Bosch SRL şi reprezentant al grupului german pentru România, a afirmat că statul român a stabilit reguli clare pentru aceste facilităţi, care nu sunt implementate în alte ţări, unde se preferă varianta scutirilor de taxe, mai puţin avantajoasă.

„În România plătim normal taxele către stat. În acest fel, Ministerul Finanţelor îşi bugetează acel ajutor de stat promis şi primim banii după ce arătăm facturile”, a spus Eble.

Ea a arătat că ajutorul de stat poate ajunge la 375 euro/ metru pătrat construit şi la cel mult 50% din valoarea echipamentelor, fiind condiţionat de evoluţia în ansamblu a investiţiei. Grupul estimează că nivelul investiţiilor pentru construcţia proiectelor anunţate este de 1.200 euro pe metru pătrat.

„De regulă, noi calculăm o perioadă de amortizare de opt până la zece ani”, a adăugat ea.

Grupul a anunţat că îşi va extinde semnificativ prezenţa în România şi va investi până la finele anului 2013 circa 120 milioane euro.

Astfel, fabrica de la Blaj va fi extinsă cu o nouă linie de producţie, urmând ca în locaţia respectivă să fie produşi senzori de turaţie pentru industia auto. Totodată, grupul va deshide un centru nou la Cluj, unde va produce unităţi electronice de comandă pentru autovehicule.

Pentru centrul de producţie din Cluj, investiţia aferentă primei etape, care se va încheia la finele anului 2013, se ridică la 77 milioane euro. Până la sfârşitul anului viitor Bosch va investi 43 milioane euro în proiectul de la Blaj.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a declarat la începutul lunii mai că Ministerul Finanţelor a aprobat ajutorul de stat acordat Bosch, de circa 30 milioane euro, astfel că grupul german poate începe investiţia din Parcul Industrial Tetarom III din comuna Jucu. El a arătat că sprijinul constă în scutiri, eşalonări sau taxe reduse la operaţiuni de import-export.

Eble a afirmat însă că informaţiile sunt eronate.

„M-am minunat că toată lumea a preluat cifra fără să se uite în niciun fel la ea. Valoarea nu este corectă. Afirmaţia domnului Tişe a fost greşită atât ca şi cuantum, cât şi în ceea ce priveşte scutirea de taxe”, a precizat reprezentantul Bosch.

Ea a arătat că grupul a estimat o valoare aproximativă a subvenţiei, pe care nu doreşte să o facă publică, dar care este mult mai redusă faţă de nivelul avansat de autorităţi.

Bosch este prezent pe piaţa românească din 1994 şi deţine firmele Robert Bosch şi BSH Electrocasnice (Bucureşti), Bosch Rexroth (Blaj) şi Bosch Communication Center (Timişoara).

Te-ar mai putea interesa și
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul controlat în regiunea rusă Kursk, după contraatacul forțelor ruse
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul controlat în regiunea rusă Kursk, după contraatacul forțelor ruse
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul din regiunea rusă Kursk pe care l-a cucerit în urma unei ofensive surpriză în luna august, după ce forţele ruse au organizat mai multe valuri de......
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită autorităților române să blocheze semnarea acordului comercial între Uniunea Europeană și Mercosur
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită autorităților române să blocheze semnarea acordului comercial între ...
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) solicită autorităţilor române blocarea semnării tratatului comercial ...
Agricultorii polonezi au blocat un punct de trecere a frontierei de la granița cu Ucraina, pentru a protesta împotriva semnării acordului comercial dintre UE și Mercosur
Agricultorii polonezi au blocat un punct de trecere a frontierei de la granița cu Ucraina, pentru a protesta împotriva ...
Fermierii polonezi au blocat sâmbătă un important punct de trecere a frontierei cu Ucraina pentru a protesta împotriva ...
Investițiile străine directe în Bulgaria au scăzut cu peste 63% în primele nouă luni din 2024
Investițiile străine directe în Bulgaria au scăzut cu peste 63% în primele nouă luni din 2024
Investiţiile străine directe (FDI) în Bulgaria au înregistrat în primele nouă luni din 2024 un flux pozitiv net de ...