„Al doilea impact pentru România este de fapt amânarea proiectului de adoptare a euro, care ar fi fost de natură să rezolve problemele de expunere la euro a economiei”, a declarat la ProTV directorul ING Bank România, Mişu Negriţoiu.
Şeful ING spune însă că România n-ar putea să menţină termenul de 2015 anunţat pentru adoptarea euro şi din cauză că nimeni din Uniunea Europeană n-ar avea timp pentru astfel de procese, problemele la zi fiind mult mai grave şi ocupând cu totul spaţiul public.
În acelaşi timp, aderarea s-ar putea să fie realizată în cu totul alte condiţii, mai ales după ce s-a constatat că state intrate în zona euro nu mai corespund criteriilor pe baza cărora au accesat uniunea monetară.
Directorul ING pledează în schimb pentru o menţinere a obiectivului de aderare, arătând că zona euro va fi în primul rând soluţia la expunerea mare la euro a firmelor şi populaţiei, de fapt a întregii economii.
„România are nevoie de euro şi adoptarea nu va fi niciodată abandonată. Are nevoie din două motive. România este extrem de expusă la euro. 60% din datoria internă, din creditele pentru persoanele fizice şi corporaţii, este în euro şi va fi foarte greu să administrezi un asemenea protofoliu în lipsa adoptării euro şi al doilea că România are nevoie de euro şi ca disciplină economică şi financiară”, a conchis Negriţoiu.
România şi-a fixat anul 2015 ca moment al adoptării monedei unice.