SENTIMENTUL de dimineaţă: UE îşi înfruntă criza cu un minister fantomă

Uniunea Europeană pare paralizată ca o victimă neputincioasă în faţa fatalităţii. Weekend-ul nu a adus nici o veste încurajatoare după prăpădul de pe piețe, din după amiaza de vineri . A fost readus la viață proiectul unui minister al finanțelor pan-european, care să controleze bugetele naționale nărăvașe. Un proiect vechi de un an, cam de când a început tragedia greacă.
Adrian N. Ionescu - lun, 04 iun. 2012, 06:15
SENTIMENTUL de dimineaţă: UE îşi înfruntă criza cu un minister fantomă

Piețele asiatice, cele care dau tonul săptămânii, au închis afectate de căderea bursei din Tokyo la minimul ultimilor 28 de ani.

Investitorii fug de activele riscante şi actiunile bursiere sunt cele mai riscantge active, în condiţiile marilor incertitudini privind ce se va întâmpla în economia mondială dacă Grecia iese din Zona Euro, sau dacă aceasta chiar se destramă.

Lumea vinde cam tot şi cumpără obligaţiunile unor anumite guverne, german, american, chiar ale celui japonez, care a gestionat bine tragedia naturală de acum un an.

Preţul obligaţiunilor căutate a crescut şi de aceea şi randamentul obligaţiunilor, care este raportul dintre profitul obţinut din dobânda obligaţiuni şi preţul acesteia, a scăzut.

„Randamentele obligaţiunilor sunt la un nivel extrem de scazut. Chiar în contextul crizei financiare globale nu am vazut randamentele obligaţiunilor la un nivel ca acela pe care le-au atins acum. Acesta este o fugă fără precedent de activele de risc„, a declarat şeful de investiţii Simon Burge, al unei firme de administrare de investiţii, ATI Asset Management, citat de Reuters.

Ce fac şefii Europei?

Cei germani presează deja pentru aprobarea,la reuniunea din 28 iunie, a înfiinţării unei autorităţi fiscale europene şi a creşterii puterii instituţiilor europene asupra celor naţionale, în cazul indisciplinaţilor.

Este proiectul propus acum un an de şeful de atunci al Băncii Centrale Europene, întâmplător un francez, Jean Claude Trichet.

Este o armă împotriva defectului fatal al construcţiei monedei europene: variatatea prea mare de regimuri fiscale şi imposibilitatea de a emite obligaţiuni „suverane“, adică ale unui  „guvern“ european. Germanii nu vor astfel de obligaţiuni acum, căci ştiu că numai ei le-ar plăti garanţia. Sau aproape numai ei.

S-ar putea să fie prea târziu pentru Ministerul de Finanţe Fantomă.

Alegerile care vor decide soarta Greciei în zona euro sunt peste 2 săptămâni, iar decizia privind Ministerul de Finanţe European ar putea fi luată abia mai târziu.

Ar fi nevoie de un angajament al tuturor liderilor europeni că vor un FISC European, ca pieţele să creadă într-un minister fantomă.

„Pieţele aşteaptă o soluţia clară şi decisă, oricare ar fi ea. Liderii europeni parcă ar juca la două capete: se pregătesc şi pentru ieşirea Greciei din euro şi păstreză şi miza conservării monedei europene aşa cum este ea acum. Parcă ar da cu zarul, aşteptând alegerile grecilor să decidă“, declara, vineri înaintea deschiderii bursei, Marcel Murgoci, directorul de tranzacţii al casei de brokeraj EstInvest, pentru ECONOMICA.NET.

Aşteptarea este şi mai febrilă acum.

Repere tehnice

Marea cădere de vineri (+0,51%) a BET Fi, indicele SIF-urilor şi al Fondului Proprietatea, pare să fi compromis soliditatea nivelului cu pretenţii de suport de la 20.000 de puncte.

S-a dovedit că pragul de la 20.000 nu este încă  suport tehnic puternic, ci doar unul psihologic (pentru o eventuală creştere, v. explicaţii la „DIDACTICE“). Încă nu a fost încercat de veşti proaste.

Analiştii se uită mai ales la indicele BET Fi, care  face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP) şi este cel mai analizat de la BVB, pentru că acţiunile sale sunt cele mai căutate de investitorii străini.

Din această cauză, indicele BET FI mai are şi reputaţia că anticipează comportamentul restului acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Nu sunt speranţe serioase de reluare a creşterilor până când un nou suport va lua locul celui de la 21.000 de puncte al indicelui BET FI, cel mai nervos al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Stagnarea  sub fostul suport de la 21.000 de puncte, pare să se fi încheiat.Piaţa a căzut sub suporturi şi mai joase decât cele anterior compromise.

A fost îndeplinită încă o dată condiţia tehnică pentru răsturnarea tendinţei pozitive de la începutul anului, stabilită de Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities, în rapoartele sale săptămânale, a căror serie a fost întreruptă de marile incertitudini de pe piaţă.

 

Arhivă

De pragul de siguranţă de la 21.000 de puncte, al indicelui BET Fi atârnă perspectiva pentru restul anului“, spunea nu demult analistul de la BT Securities.

Mai multe detalii tehnice în articolul de arhivă  Ce şanse mai au leul, aurul şi acţiunile la bursă sub ameninţarea greacă.

Şi ceilalţi indici importanţi ai BVB sunt într-o situaţie similară, indicând răsturnarea tendinţei pozitive pe termen mediu, confirmate la începutul anului.

De asemeni, calendarul celor mai importante date statistice şi evenimente ale lumii pot fi consultate pe ECONOMICA.NET.

 

Articolul este în curs de completare.

Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)


„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.


Te-ar mai putea interesa și
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul de muncă vor face obiectul unor exigenţe stricte în ceea ce priveşte......
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Chiar dacă va mai dura o perioadă până când inflaţia în zona euro va reveni, sustenabil, la ţinta de 2%, politica ...
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank desfășoară o campanie aniversară în perioada 25 – 27 noiembrie 2024, în care comisioanele de administrare ...