‘Principalele puncte slabe ale exploataţiilor de subzistenţă şi semi-subzistenţă sunt capacitatea scăzută de investiţii şi orientarea deficitară spre pieţele de consum. România are de opt ori mai multe exploataţii agricole decât Franţa, în timp ce suprafaţa arabilă pe exploataţie în România este de aproape 18 ori mai mică. Datele provizorii ale recensământului general agricol 2010 arată o concentrare a terenului agricol din România la nivelul exploataţiilor mici şi foarte mari. 93% din exploataţiile agricole au o suprafaţă de sub 5 ha şi lucrează 30% din suprafaţa agricolă utilizată. Exploataţiile agricole foarte mari (peste 100 de ha) reprezintă 0,4% din numărul total al exploataţiilor, dar lucrează 49% din suprafaţa agricolă utilizată’, se arată în document.
Potrivit acestuia, există teama că, într-un fel, subvenţiile acordate exploataţiilor agricole mari ajung în cele din urmă la marile lanţuri de magazine, scrie Agerpres.
‘Dar, chiar şi în acest caz, se poate aduce argumentul economic că marile lanţuri de magazine sunt un instrument de grăbire a comasării şi a eficientizării activităţii agricole, ceea ce ar trebui să se înscrie printre obiectivele Strategiei Europa 2020’, potrivit studiului CEROPE.