Silaghi, a declarat, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, că Guvernul anterior s-a angajat că va plăti companiei Bechtel 240 de milioane de lei, însă există doar 98 de milioane de lei în buget, prevăzuţi pentru autostrada Transilvania, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Bechtel continuă lucrările, nu se opreşte, dar mi se pare normal să ne onorăm contractele. Cât reuşim să asigurăm finanţarea, compania lucrează. Asta e problema, asigurarea finanţării. Dacă întârziem termenele de plată, nicio estimare nu mai e realistă. După ce le dau diferenţa de bani, după aceea pot să-i chem din nou la discuţii, să văd cum stau ei cu termenele de realizare. Nu ştiu când le pot da banii, asta-mi este marea problemă. Pot să le cer să lucreze în momentul în care le dau şi banii. Acum, v-am spus – am un minus. Nu pot să mă duc să bat cu pumnul în masă atâta vreme cât eu sunt în culpă. Trebuie să am această discuţie cu primul-ministru, miercurea viitoare, după alegeri. Oricât de creativ aş fi, nu pot să inventez bani. N-am cum. Prin urmare, trebuie să găsim, împreună cu ministrul de Finanţe şi cu primul-ministru, o sursă de finanţare”, a spus Silaghi.
Acesta a evitat să spună dacă a identificat surse bugetare în acest sens sau va recurge la împrumuturi.
„Daţi-mi voie să vorbesc cu ministrul de Finanţe înainte, împrumutul nu-l fac eu”, a afirmat Silaghi.
Potrivit ministrului, există mai multe lucrări unde s-a dat ordin de începere, însă este asigurată doar 10-20 la sută din finanţare.
„Noi suntem în situaţia în care nu dorim să oprim niciun contract, nicio lucrare, pentru că ar fi o tâmpenie din partea noastră să luăm totul de la zero, cum s-a făcut de către ceilalţi, şi să reîncepem licitaţiile. Mai ales că suntem într-o perioadă de vară, în care frontul de lucru este bun, deci ar fi o tâmpenie. Dorim să ne ţinem de contracte, dar constatăm că sunt foarte multe contracte cu buget prevăzut de 10-20 la sută. Or, constructorul respectiv se opreşte sau vine şi ne caută şi ne întreabă de finanţare. În trimestrul viitor nici măcar nu pot să finanţez, că n-am buget, bugetul este aprobat. Deci eu pot să-i promit doar că-l finanţez în trimestrul întâi din 2013”, a spus Silaghi.
Acesta a afirmat că predecesorii săi „aveau un obicei de a da ordine de începere la o grămadă de lucrări”, probabil „pentru a se lăuda” în teritoriu cu acestea.
Potrivit lui Silaghi, programele de infrastructură care beneficiază de bani europeni trebuie continuate, iar tronsoanele cuprinse în acordul-cadru cu UE trebuie începute, întrucât mare parte din finanţare este asigurată din bani europeni, iar de la bugetul de stat trebuie asigurate sume mult mai mici.
„Nu are sens să oprim banii europeni să vină în România, gradul de absorbţie e destul de mic”, a spus Silaghi, apreciind că pe timpul ministrului Anca Boagiu rata de absorbţie a crescut de la 3 la 6,9 la sută.
În urmă cu aproape o lună, ministrul Ovidiu Silaghi anunţa că lucrările la Autostrada Transilvania vor continua în judeţul Bihor, după ce Ministerul Transporturilor va aloca Bechtel, constructorul autostrăzii, suma de 98 de milioane de lei.
„Am avut o discuţie cu reprezentanţii companiei americane Bechtel şi până la sfârşitul lunii ar trebui să le mai dăm 240 de milioane de lei. Avem deja 98 de milioane, iar ei au spus că se mulţumesc şi cu aceşti bani. Nu am găsit o bogăţie la Ministerul Transporturilor. Vor continua să lucreze şi vom găsi soluţii pentru diferenţă. Lucrările continuă la Autostrada Transilvania, fiind interesul Transilvaniei până la urmă, nu avem cum să abandonăm proiectul. Se va lucra spre Oradea, spre vamă”, spunea atunci Silaghi.
Proiectul Autostrada Transilvania a început în 2004, în baza unui contract de 2,2 miliarde de euro, încheiat cu compania americană Becthel pentru construcţia unui traseu de 415 kilometri. După şapte ani de la lansarea proiectului, au fost finalizaţi doar 52 de kilometri.
Contractul cu Bechtel a fost renegociat în 2011, compania americană urmând să finalizeze doar două tronsoane din cele opt ale autostrăzii. Guvernul a avizat noul contract, care prevede reducerea costului aferent lucrării cu 50%, la 6,9 milioane euro/km, şi permite scoaterea la licitaţie a tronsoanelor încă neîncepute.
Bechtel va continua lucrările la tronsoanele Câmpia Turzii-Gilău şi Suplacu de Barcău-Borş, reprezentând 118 kilometri din cei 415 kilometri ai autostrăzii. Traseul autostrăzii mai cuprinde şase secţiuni însumând 297 km, respectiv Braşov-Făgăraş (53 km), Făgăraş-Sighişoara (52 km), Sighişoara-Ogra (56 km), Ogra-Câmpia Turzii (36 km), Cluj Vest-Mihăileşti (24 km) şi Mihăileşti-Suplacu de Barcău (76 km).