SUA o ia de la capăt. Câştigurile directorilor generali de pe Wall Street au crescut cu 20% în 2011

Câştigurile directorilor generali ai companiilor de pe Wall Street au crescut în medie cu 20,4% în 2011, an în care veniturile, profiturile şi preţurile acţiunilor marilor bănci şi companii de brokeraj au scăzut puternic, relatează Bloomberg.
Economica.net - mar, 05 iun. 2012, 16:06
SUA o ia de la capăt. Câştigurile directorilor generali de pe Wall Street au crescut cu 20% în 2011

Topul Finance 50, al celor mai bine remuneraţi şefi de mari companii financiare din SUA, realizat de revista Bloomberg Markets, este condus de Henry Roberts Kravis, directorul fondului de investiţii KKR, care a fost recompensat cu 30 de milioane de dolari, sub formă de salariu şi alte beneficii.

În octombrie 2010, Kravis a oferit 100 de milioane de dolari Columbia Business School, pentru extinderea unui campus din Manhattan. Capacitatea sa de a oferi o astfel de sumă a fost mărită de listarea fondului KKR la bursa din New York, cu trei luni înainte.

Listarea a umflat averea personală a lui Kravis dar l-a expus la rigorile legislaţiei din SUA privind raportările financiare, astfel că o lume întreagă a aflat că board-ul KKR i-a acordat 30 de milioane de dolari pentru 2011.

Kravis, în vârstă de 68 de ani, este urmat în Topul Finance 50 de vărul său George Roberts, co-director general al KKR, care a câştigat 29,9 milioane de dolari.

Cei doi au fondat KKR împreună cu Jerome Kohlberg, în 1976, după ce au lucrat în urmă cu peste 40 de ani la Bear Stearns. De la înfiinţare, KKR a efectuat peste 200 de preluări de companii, cu o valoare combinată de peste 465 miliarde de dolari. La jumătatea lunii aprilie, participaţia celor doi veri la KKR era de 1,22 miliarde de dolari.

Kravis and Roberts sunt în fruntea clasamentului chiar dacă acţiunile KKR au scăzut anul trecut cu 5,4%. De la listarea la bursa din New York în iulie 2010, titlurile KKR au urcat însă cu 24%.

În 2011, majoritatea marilor bănci şi companii de brokeraj din SUA au fost marcate de scădere semnificative ale veniturilor, profiturilor şi valorii acţiunilor.

Făcând o comparaţie între retribuţiile încasate de directorii generali ai companiilor financiare şi rentabilitatea acţiunilor pe parcursul a trei ani, şeful Citigroup, Vikram Pandit, care a primit 15 milioane de dolari în 2011, este CEO-ul care a adus cea mai mică valoare acţionarilor. Beneficiile lui Pandit sunt reanalizate, după ce acţionarii au votat împotrivă.

Şeful Berkshire Hathaway, Warren Buffett, este directorul care a adus cea mai mare valoare acţionarilor.

Pe ansamblu, 33 din 50 de mari companii financiare americane au avut o evoluţie negativă a acţiunilor în 2011, afectate, în special în a doua jumătate a anului, de o serie de crize care au îngheţat pieţele.

În august anul trecut, Standard&Poor’s a retrogradat, decizie fără precedent, ratingul SUA de la triplu A la AA+, din cauza disputelor politice privind plafonul de îndatorare a ţării.

Temerile investitorilor au fost amplificate de speculaţiile legate de expunerea Statelor Unite la criza datoriilor din zona euro şi de creşterea economică lentă din SUA şi Europa.

Pe parcursul a doi ani, una dintre cele mai mari discrepanţe se referă la beneficiile directorului general al Bank of America, Brian Moynihan, numărul 37 în clasamentul pe 2011, care a primit 11 milioane dolari în 2010 şi 7,4 milioane dolari în 2011, an în care acţiunile băncii au scăzut cu 58%.

În cazul şefului Goldman Sachs, Lloyd Blankfield, aflat pe locul 12 în clasament, beneficiile au fost de 12,4 milioane de dolari, potrivit datelor publicate de bancă. Acţiunile Goldman Sachs au scăzut cu 45,6% în 2011.

Cel mai bine plătit bancher în topul Finance 50 este Jamie Dimon, şeful JP Morgan Chase, care a primit anul trecut beneficii în creştere cu 11%, la 23 milioane dolari, chiar dacă acţiunile băncii au scăzut cu 20%.

Te-ar mai putea interesa și
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor suprastructurii liniei de cale ferată Piteşti – Goleşti
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor ...
Reluarea circulaţiei trenurilor pe distanţa Piteşti - Goleşti, anunţată pentru data de 25 noiembrie 2024, se amână pentru 12 decembrie 2024, având în vedere că lucrările de înlocuire la......
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru investiţii strategice în industria ...
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză imobilizată de trei zile în apropierea coastelor Danemarcei se află în centrul suspiciunilor şi demersurilor ...
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi în curând 4,8 miliarde de dolari de la Banca Mondială în scopuri sociale şi umanitare, a anunţat vineri ...