„Din negocierile de până acum cu beneficiarii contractelor bilaterale ale Hidroelectrica, vă putem spune că toţi au acceptat o uşoară creştere de preţuri şi o uşoară diminuare a cantităţilor livrate, dar niciunul nu a acceptat o reducere a duratei contractelor” a declarat în conferinţă de presă Remus Vulpescu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizătrii în Industrie (OPSPI).
„Avem contracte bilaterale care se intind până în 20017, 2018, 2019”, a afirmat şeful OPSPI. Vulpescu a mai spus că, din punctul său de vedere se poate renunţa la aceste contracte, dar nu a spus clar că Guvernul va iniţia un astfel de demers.
Renegocierea contractelor cu aşa-zişii „băieţi deştepţi”, condiţie stipulată în acordul cu FMI, a fost demarată încă din iarnă. În afară de rezilierea a patru contracte nu s-a întâmplat nimic. Două treimi din producţia de electricitate a Hidroelectrica merg către băieţii deştepţi la preţuri mai mici decât cele de pe piaţă. Potrivit unui raport al Fondului Proprietatea din 2011, preţul mediu cu care au cumpărat aceştia curent de la Hidroelectrica a fost de 130 de lei/MWh, în condiţiile în care preţul pe piaţa OPCOM a fost de cel puţin 200 de lei.