Conform proiectului, CFR va primi un împrumut de aproape 770 milioane lei, cu scadenţa la 30 noiembrie 2012, din vărsăminte din privatizare înregistrate în contul curent general al trezoreriei statului, pentru plata obligaţiilor restante înregistrate la 31 martie faţă de furnizorii de energie electrică.
„Plata sumelor se va realiza cu condiţia renunţării de către furnizorii de energie electrică la penalităţile de întârziere calculate până la data plăţii obligaţiilor restante înregistrate la data de 31 martie 2012”, se arată în document.
Datoriile vor fi achitate către EON (9,7 milioane lei), Enel (347 milioane lei), CEZ (167,4 milioane lei), Electrica Muntenia Nord (11,1 milioane lei) şi Electrica Furnizare (234,7 milioane lei).
Argumentul Guvernului este că neadoptarea unor astfel de măsuri ar avea ca efect neaprobarea de către Consiliul director al Fondului Monetar Internaţional a scrisorii de intenţie înaintată de autorităţile române şi intrarea în faliment a companiei.
La sfârşitul anului trecut, CFR înregistra arierate în sumă totală de 4,4 miliarde lei, din care 1,8 miliarde lei obligaţii neachitate către furnizorii de energie. Din datoria totală, majorările şi penalităţile aferente sunt în cuantum de 774,1 milioane lei.
În luna aprilie, Guvernul a avizat începerea procedurii prin care datoriile bugetare înregistrate de CFR SA la finele anului trecut, de 3,5 miliarde lei, sunt anulate prin conversia în acţiuni.
Agenţia MEDIAFAX a anunţat, la finele lunii mai, că Guvernul va acorda CFR un împrumut pentru plata arieratelor către furnizorii privaţi de energie şi va emite o ordonanţă prin care va decide că doar datoria principală a operatorului feroviar faţă de Electrica va fi achitată, dar eşalonat, în timp ce penalităţile aferente vor fi şterse.