Cei opt şefi sunt Bogdan Alexander Adamescu, preşedinte directorat Societatea Comercială de Asigurare – Reasigurare ASTRA SA (amendă 30.000 de lei), Bucşa Iulius Alin, director general Societatea Comercială Euroins România Asigurare Reasigurare SA (amendă 10.000 de lei), Stamov Bozhidar Stoyanov, director Direcţia Daune Societatea Comercială Euroins România Asigurare Reasigurare SA (amendă 10.000 lei), Mariana Diaconescu, preşedinte directorat Societatea Românească Asirom Vienna Insurance Group SA (amendă 10.000 de lei), Ovidiu Vădean, director Direcţia Daune Societatea Românească Asirom Vienna Insurance Group SA (amendă 10.000 de lei), Mihail Tecău, preşedinte directorat Omniasig Vienna Insurance Group SA (pentru situaţia înregistrată la fosta BCR Asigurări Vienna Insurance Group SA) (amendă 5.000 de lei), Eugen Stoica, director Direcţia Daune Omniasig Vienna Insurance Group SA (pentru situaţia înregistrată la fosta BCR Asigurări Vienna Insurance Group SA) (amendă 5.000 de lei) şi Dumitru Dobrotă, şef Departament Daune Societatea Comercială Carpatica Asig SA, sancţionare cu avertisment scris, conform art. 39 alin. (3) lit. a) din Legea nr.32/2000.
‘În primele cinci luni ale acestui an, la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor au fost înregistrate 5.462 de petiţii, număr în creştere cu 71,82% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Această evoluţie îngrijorătoare a numărului de petiţii, care reflectă nemulţumirile asiguraţilor, a determinat Consiliul CSA să analizeze situaţia societăţilor care au înregistrat o creştere a numărului de plângeri, majoritatea acestora fiind cauzate de întârzieri la plata despăgubirilor, peste termenele prevăzute în legislaţia în vigoare. În urma acestei analize, în şedinţa Consiliului CSA din data de 6 iunie 2012, în scopul protejării asiguraţilor, au fost luate măsuri de sancţionare a persoanelor semnificative din cinci societăţi de asigurare care au avut un număr mai mare de astfel de situaţii’, se arată în comunicatul CSA.
Potrivit preşedintelui CSA, Constantin Buzoianu, protecţia intereselor asiguraţilor reprezintă cel mai important obiectiv asumat de Consiliul CSA chiar de la preluarea mandatului, scrie Agerpres.
‘Din păcate, numărul de petiţii pentru unele societăţi a continuat să crească, ceea ce ne-a determinat să monitorizăm suplimentar situaţia pe zona de instrumentare şi plată a daunelor. De aceea, în cazul societăţilor care au înregistrat întârzieri la plată peste termenele prevăzute în normele CSA şi ale căror servicii au generat mai multe plângeri din partea consumatorilor, Consiliul CSA a decis, ca o primă măsură, sancţionarea persoanelor semnificative din conducerea acestor societăţi’, a declarat Buzoianu.
Totodată, Consiliul CSA a hotărât efectuarea unor controale tematice la societăţile de asigurare pentru verificarea cauzelor care conduc la încălcarea dispoziţiilor legale în ceea ce priveşte instrumentarea şi plata dosarelor de daună şi, implicit, la nemulţumirea asiguraţilor. Rezultatele acestor controale vor fi analizate de către Consiliul CSA, iar acolo unde va fi cazul se vor lua măsuri potrivit legislaţiei în vigoare.