Comerţul paralel cu medicamente, în creştere

Directorul general al Cegedim, Petru Crăciun, a subliniat în cadrul Forumului Industriei Farmaceutice, care a avut ca temă managementul strategic şi noi modele de business în viaţa farmaceutică, că în ultimii cinci ani volumul vânzărilor a înregistrat o uşoară scădere.
Economica.net - joi, 07 iun. 2012, 18:42
Comerţul paralel cu medicamente, în creştere

Potrivit acestuia, medicamentele eliberate fără reţetă (OTC) înregistrează în prezent o uşoară creştere.

Directorul Cegedim a afirmat că măsurile luate de autorităţi în perioada 2007-2012, cum ar fi preţul cel mai mic la medicamente, termenele lungi de plată şi taxa clawback, au afectat industria farmaceutică.

”Avem probleme legate de reglementări şi apoi de finanţare şi nu se poate ieşi din această situaţie decât dacă se vor găsi soluţii. (…) Medicamentul nu este un bun de larg consum. Renunţarea la tratament poate induce modificări serioase de sănătate care duc la costuri mari”, a spus dr. Petru Crăciun.

O altă problemă cu care se confruntă pacienţii este exportul paralel care le reduce accesul la medicamente.

Potrivit acestuia, comerţul paralel a fost în România în 2011 de 500 milioane de euro şi se aşteaptă ca în acest an să atingă 700 milioane de euro.

La rândul său, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a spus, referitor la comerţul paralel, că acesta este legal, este permis în UE pentru că există libera circulaţie a bunurilor.

‘Preţurile fiind mai mici în România decât în Germania sau Anglia există tentaţia de a lua medicamente din România şi a le exporta în general în Germania şi Marea Britanie. (…) Sunt alte pârghii care pot fi folosite pentru ca pacienţii români să nu sufere de pe urma acestui comportament. Unul ar fi faptul că există obligaţia distribuitorilor de a satisface în primul rând necesităţile pacienţilor români, şi deci exportul să se facă numai după aceasta. Este treaba autorităţilor din domeniul sănătăţii să verifice ca această obligaţie să se respecte. O altă pârghie ar fi la companii care ar putea restricţiona cumva”, a spus Bogdan Chiriţoiu.

Potrivit acestuia, în prezent, singurii care câştigă în urma comerţului paralel sunt distribuitorii, eventual farmaciştii.

”Este un interes al autorităţilor române şi al companiilor producătoare să nu se facă un comerţ paralel prea mare şi pentru asta se pot găsi pârghii de limitate”, a precizat preşedintele Consiliului Concurenţei.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...