Statistica arată că economia Chinei o ia la vale

Trei indicatori economici publicaţi sâmbătă de Biroul naţional de statistică din Chină confirmă încetinirea celei de-a doua economii mondiale în luna mai, în condiţiile în care producţia industrială, vânzările cu amănuntul şi investiţiile de capital fix au înregistrat creşteri sub aşteptări, transmite AFP, preulat de Agerpres.
Economica.net - sâm, 09 iun. 2012, 09:32
Statistica arată că economia Chinei o ia la vale

Potrivit Biroului naţional de statistică, producţia industrială a crescut uşor luna trecută până la 9,6% în ritm anual, după o creştere de 9,3% în luna aprilie. Cu toate acestea, este pentru a doua lună consecutiv în care producţia industrială înregistrează o creştere mai mică de 10%. De asemenea, cifrele oficiale sunt inferioare estimărilor analiştilor intervievaţi de Dow Jones care mizau pe o creştere a producţiei industriale de 9,9%.

Investiţiile de capital fix în zonele urbane din China au crescut cu 20,1% în primele cinci luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut. În primul trimestru aceste investiţii au înregistrat o creştere anuală de 20,9%, iar pe primele patru luni creşterea a fost de 20,2%. Aceste investiţii sunt responsabile pentru aproape jumătate din Produsul Intern Brut al Chinei şi profită de pe urma măsurilor guvernamentale de susţinere a activităţii economice, în special prin construcţia de infrastructuri.

În sfârşit, vânzările cu amănuntul, principalul indicator al consumului gospodăriilor, au crescut luna trecută cu 13,8% în ritm anual, faţă de o creştere de 14,1% în luna aprilie şi un avans de 14,8% în primul trimestru. Vânzările cu amănuntul permit analiştilor să măsoare succesul eforturilor guvernamentale de a reorienta cea de-a doua economie a lumii spre consumul intern, în condiţiile în care în prezent economia chineză depinde în mare parte de investiţii şi exporturi.

Aceste date statistice sunt o ultimă dovadă că economia chineză încetineşte, un scenariu care ar putea să-i sperie pe investitori, care sunt deja îngrijoraţi de problemele financiare ale Europei, şi ar putea pune presiuni pe autorităţile de la Beijing să ia măsuri pentru a susţine creşterea economică.

Banca Poporului din China (PBOC) – Banca centrală a Chinei – a decis joi, în mod surprinzător, să reducă dobânda de bază cu 0,25 puncte, aceasta fiind prima decizie de reducere a costului creditului adoptată după luna decembrie 2008, în încercarea de a opri încetinirea economiei.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...