Despre grupul CarmOlimp, o afacere de familie cu o istorie de peste 18 ani, se poate spune că produce de la furcă la furculiţă. Deţine atât terenuri, ferme, cât şi abatoare, procesează lapte şi carne şi controlează un lanţ de magazine şi două restaurante. Cu toate acestea, nu au trecut uşor peste criză, iar pentru anul acesta au din nou planuri ambiţioase de investiţie.
Şi-au restructurat activitatea
Pentru firmă, 2010 a fost un an al bilanţurilor şi un moment în care şi-au dat seama că, pentru a rezista, trebuie să facă unele schimbări. „În 2010, am făcut un calcul şi am constatat că forţa de vânzări, inclusiv directorul de logistrică, de depozite şi alte cheltuieli implicate ne costă aproape 20% din valoarea produselor vândute. Un cost enorm, din punctul meu de vedere. Aşa că am decis să restructurăm departamentul de vânzări şi am scăzut semnificativ preţurile în piaţă. Am scăzut preţurile cu 20%, lucru care ne-a permis să încasăm mai repede, să creştem volumele şi să avem şi profitabilitate”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Valentin Şoneriu, directorul general al CarmOlimp, care nu a vrut să precizeze cu cât le-a crescut profitul în urma acestor măsuri. În 2010, potrivit datelor Ministerului de Finanţe, CarmOlimp SRL avea o cifră de afaceri de peste 84,6 milioane de lei şi un profit net de aproximativ 220.000 de lei. Grupul are în jur de 1.000 de angajaţi.
Investiţii de 1 milion de euro
Şoneriu mai spune că pentru anul în curs şi-au planificat investiţii de aproximativ 1 milion de euro, bani pe care îi vor folosi pentru modernizarea procesului de ambalare a cărnii proaspete. De altfel, compania este cel mai mare producător şi distribuitor de carne ambalată în atmosfera protectoare, cu o producţie medie de 30.000 de caserole de carne pe zi cu cel mai mare termen de valabilitate, de minimum 11 zile.
Venituri mici din carnea de porc
Compania vinde atât prin reţeaua proprie de magazine cât şi în marile reţele de hypermarketuri, sub marca proprie a acestora. Recent CarmOlimp a semnat contracte de aproximativ 8 milioane de euro pentru anul acesta cu mari reţele de retail, precum Mega Image şi Metro, suma reprezentând 20% din cifra de afaceri estimată de producătorul pentru 2012. Relaţia cu marii comercianţi nu asigură însă companiei o profitabilitate certă. ” În relaţia cu marile lanţuri de retail nu este vorba despre profitabilitate, ci de regie. Eu profitul mi-l fac în magazinele proprii şi cele tradiţionale. Dar este strategia noastră de a lucra aşa”, explică Şoneriu, care vorbeşte despre o presiune extraordinară asupra preţului din partea marilor retaileri. „Presiunea pe preţ este fantastică. Eu cred că nici ei (retailerii n.red) nici noi nu avem profit. Şi nici fermierii. Singurii care cred că au câştig sunt producătorii de cereale”, mai spune directorul CarmOlimp.
Preţuri prea mici pentru producători, prea mari pentru consumatori
Reprezentantul CarmOlimp precizează că preţurile din marile reţele de magazine la carnea de porc nu reflectă costurile reale ale producătorilor. „Preţurile sunt incorente pentru că sunt prea mici şi nu se ţine cont de preţul de cost, nici al producătorului nici al fermierului. Despre retailer nu vorbesc aici, pentru că nu au o politică de a face bani din carne, politica lor este de a atrage clienţi, vânzând carnea. Ei fac bani din alte lucruri. Preţurile nostre sunt aliniate la Europa, preţul la motorină, la materiile prime auxiliare care sunt legate de euro (condimente, membrane etc). Or atunci, noi plătim toate preţurile din Europa şi vindem la preţurile din Romania. Totuşi, ne mai echilibrăm din faptul că piesele scumpe în Europa, gen muşchiuleţ sau cotlet, se vând ieftin în România, iar piesele care în afară sunt ceva mai ieftine, în România se vând scump”, a mai explicat Şoneriu pentru ECONOMICA.NET. Acesta susţine însă că, din perspectiva clienţilor, carnea este scumpă, iar aceştia nu ar mai suporta o nouă majorare.
Profiturile vin din lanţul propriu de magazine
Chiar şi aşa, afacerile CarmOlimp sunt profitabile, secretul, spune Şoneriu, fiind veniturile din retail. În schimb, relaţiile contractuale cu marii retaileri îi ajută să aibă volume mari şi constante, ceea ce duce implicit la reducerea costului final. Astfel, per total, există un profit indirect şi vânzând către hypermarketuri.
Potrivit directorului general al CarmOlimp, în magazinele proprii şi în magazinele tradiţionale are adaosuri comerciale de cel mult 15%, în timp ce către marile lanţuri de hypermarketuri vinde cu un adaos de cel mult 2%. Grupul deţine în jur de 110 magazine în toată ţara, dintre care 60 sunt deschise în franciză. „În ceea ce expansiunea în retail, 2012 este un an de respiro, după câţiva ani de galo. Acum reaşezăm un pic zonele, renunţăm la magazinele care nu performează la indicatorii pe care ni i-am propus şi investim în standardizarea lor. Vom continua să deschidem magazine, dar este vorba mai mult de relocări. Planul este de 25 magazine, dintre care 5-6 noi, restul relocari sau reamenajeri. Vrem să aliniem pe toate la acelaşi standarde”, a mai povestit Şoneriu, potrivit căruia, clienţii obişnuiţi ai magazinelor CarmOlimp sunt persoane cu venituri reduse care nu îşi permit să cheltuiască sume mari în hypermarketuri şi cumpără „la felie”.